Taktičko-pokazna vježbu
0

SIPA i OSBiH "spašavali taoce i eliminisali otmičare"

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u saradnji s pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) na lokalitetu novog objekta Agencije u Istočnom Sarajevu izveli taktičko-pokaznu vježbu pod nazivom "Rješavanje krizne situacije u zabarikadiranom objektu".

Vježba, u kojoj je simulirano rješavanje talačke situacije, te demonstriran visok stepen osposobljenosti, umješnosti i profesionalizma, izvedena je u sklopu godišnjeg plana obuke i provjere manevarskih sposobnosti SIPA-inih specijalaca.

Kako je u izjavi za medije istaknuo komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Mirsad Vilić, vježba je dio kontinuiranog angažmana pripadnika Jedinice, te odgovor na specifične zahtjeve koje podrazumjeva uspješno operativno djelovanje, uključujući i brzo prilagođavanje novonastalim situacijama.

Po njegovim riječima, jedan od ciljeva ove i sličnih vježbi jeste usvajanje NATO-standarda u angažiranju Oružanih snaga, odnosno približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u ovom savezu.

"Imajući u vidu umijeće, znanje i sposobnost pripadnika OS BiH može se reći da su na dobrom putu ka svome cilju koji se zove NATO", kazao je Vilić.

Prema scenariju vježbe, u sjedištu SIPA-e dva otmičara držala su u zatočenju jednog taoca, zabarikadiravši se u objektu. Pošto su iscrpljene sve mogućnosti za oslobođenje taoca putem pregovora, uslijedilo je angažiranje specijalaca koji su na mjesto događaja transportovani helikopterom OSBiH tipa MI-8, te uz efikasno i brzo djelovanje izvršili oslobađanje taoca.

Na mjestu događaja djelovalo je 40-tak pripadnika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e raspoređenih u više timova, od kojih je većina na zgradu Agencije spuštena iz helikoptera, te angažirana u koordinaciji s pripadnicima koji su djelovali na tlu.

Uz sadejstvo angažiranih snaga uspješno je izvedena akcija oslobađanja taoca i eliminacija otmičara.

U taktičko-pokaznoj vježbi koja je okončana za svega 10-tak minuta, angažirani su napadački, alpinistički i timovi za podršku, te snajperske grupe, uz sudjelovanje pripadnika OSBiH koji su činili posadu spomenutog helokoptera.

Izvođenju vježbe prisustvovali su visoki dužnosnici nadležnih sigurnosnih, odbrambenih i pravosudnih institucija BiH, i bh. agencija za provedbu zakona, te članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija, kao i brojni gosti i zvanice.