Brža i efikasnija pomoć
0

SIPA-i iznajmljene motorne sanke za spašavanje stanovništva

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović uručio je danas dvoje motorne sanke Jedinici za specijalnu podršku Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koje će biti korištene za pomoć i spašavanje ugroženog stanovništva.

Riječ je o iznajmljenim vozilima, a Ahmetović je najavio da će vrlo brzo biti nabavljeno nekoliko motornih sanki koje će biti u trajnom vlasništvu SIPA-e i Granične policije BiH, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Mirsad Vilić rekao je da Jedinica ima vrhunski obučene ljude za spašavanje u svim kriznim situacijama. 

"Nabavkom motornih sanki pruža nam se dodatna mogućnost da lakše dođemo do ljudi koji su snijegom odsječeni od ostatka svijeta i pružimo im neophodnu pomoć", rekao je Vilić. 

Ahmetović je danas razgovarao sa komandantom NATO štaba u Sarajevu Garyjem Huffmanom o trenutnoj situaciji izazvanoj vremenskim neprilikama i informisao ga o najugroženijim područjima i aktivnostima koje preduzima Ministarstvo bezbjednosti.

Ministarstvo sigurnosti BiH pozvalo je kantonalne vlade u Federaciji BiH i štabove civilne zaštite da lociraju najugroženija područja i upute zahtjeve za pomoć Oružanih snaga kako bi se ljudstvo i mehanizacija mogli maksimalno koristiti za pomoć stanovništvu. 

Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva sigurnsoti BiH danas je posjetio i šef Misije OEBS-a u BiH Fletcher Burton.