BiH
0

SIPA bez komentara o pogibiji Al Libija

SRNA
Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Željka Kujundžija nije željela da komentariše medijske navode da je pogibija Abu Harisa al Libija u vezi sa akcijom hapšenja bivših mudžahedina u BiH, kao i da saradnja alžirskih i bezbjednosnih službi u BiH dovela do hapšenja trojice nekadašnjih mudžahedina kojima je oduzeto državljanstvo BiH.

Kujundžija je navela da federalna Uprava policije koordiniše akcijom hapšenja lica afro-azijskog porijekla koji nezakonito borave u BiH i da u skladu sa tim od njenog početka obavještava javnost o rezultatima akcije.

Uprava policije Federacije BiH (FBiH) nema saznanje da je Al Libi, nekadašnji zamjenik komandanta odreda "El mudžahedini" koji je bio u sastavu Armije BiH, ubijen u Alžiru, rekao je Srni portparol federalne Uprave policije Robert Cvrtak.

Cvrtak nije doveo u vezu ovaj događaj sa akcijom hapšenja lica afro-azijskog porijekla koji nezakonito borave u BiH, dodavši da se aktivnosti policijskih agencija u ovoj akciji i dalje u toku.

Zagrebački "Večernji list" u izdanju za BiH navodi da se pogibija Abu Harisa al Libija dovodi u vezu sa akcijom hapšenja bivših mudžahedina u BiH, kojom koordiniše Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH.

Prema istom izvoru, riječ je o saradnji alžirskih i bezbjednosnih službi u BiH, koja je dovela do hapšenja trojice nekadašnjih mudžahedina kojima je oduzeto državljanstvo BiH. 

Kako piše "Večernji list", Al Libi i njegov telohranitelj poginuli su u obračunu sa alžirskom policijom u bilizini granice sa Malijem, a kod Al Libija su pronađeni i bosanskohercegovački dokumenti za koje još uvijek nije utvrđeno da li su krivotvoreni.	
Al Libi je bio zamjenik Abdulrahima Abu Zijada, vođe Al Kaidinog ogranaka u zemljama Magreb, odnosno brigade "Tarek Ben Zijad".