BiH
85

Siniša Milić: Građani Brčko distrikta moći će se izjasniti na referendumu

Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Šef Odjela za javni registar u Vladi Brčko distrikta Siniša Milić (SNSD), kazao je kako će građani Brčko distrikta, koji posjeduju državljanstvo Republike Srpske, imati mogućnost izjašnjavanja na referendumu o Danu RS-a zakazanom za 25. septembar.

Milić je istakao kako je pitanje načina na koji će se sprovesti referendum za državljane RS-a i one koji posjeduju to državljanstvo u Brčko distriktu u nadležnosti Republičke komisije za provođenje referenduma.

Dodao je kako je je Republička komisija uputila službeni zahtjev organima vlasti u Brčko distriktu oko dogovora o načinu izjašnjavanja na tom referendumu državljana Republike Srpske koji žive u distriktu.

"Ako sporazum izostane, naći će se način da se tim građanima ipak omogući ostvarivanje njihovih građanskih prava da izađu na referendum", kazao je Milić.

Podsjetio je na naloge supervizora iz 2007. i 2012. godine da u distriktu Brčko nitko ne može održavati referendume bez prethodne pismene suglasnosti supervizora za Brčko, što po Milićevim riječima nije sporno.

"Međutim, nejasno je odnosi li se taj nalog na referendum koji organiziraju vlasti Brčko distrikta ili se on primjenjuje i na referendum koji će organizirati entitetske vlasti", ustvrdio je Milić.

Ostavio je mogućnost da, ako supervizor ne dopusti održavanje referenduma u Brčko distriktu, Brčaci s državljanstvom RS-a, to pravo ostvare u nekoj od susjednih općina u Republici Srpskoj.