BiH
0

Sindikati Željeznica RS-a zaprijetili štrajkom upozorenja i protestima

FENA
Predstavnici sindikata Željeznica Republike Srpske (ŽRS) najavili su za 13. juni štrajk upozorenja, a nove proteste 20. juna.

Nezadovoljni su zbog kašnjenja isplate plaća, a iako je jutros počela isplata aprilske zarade, tvrde da neće odustati od isplate dugova po osnovu šest naknada za topli obrok i prijevoz za 11 mjeseci.

Uprava im, kako navode, po osnovu naknada za topli obrok i regres duguje 14 miliona KM, bez kamata.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti „Željeznica“ Zlatko Marin rekao je da će uputiti dopis Vladi i resornom ministarstvu sa zahtjevom da moraju „zauzeti drugačiji stav prems ŽRS-u“.

"Ukoliko ni to ne urodi plodom, ići ćemo u masovnije proteste i na rigoroznije mjere", tvrdi Marin.

Zahtjev za razgovor s predstavnicima resornog ministarstva uputio je i Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS-a, ističući da žele da ukažu da radnici zbog dugovanja ne mogu više dolaziti na posao.

"Željeznice RS-a" kontinuirano posluju s gubitkom, koji je na kraju 2014. godine iznosio čak 263,3 miliona KM, ali je Skupština akcionara ovog javnog preduzeća lani smanjila kapital s 245 miliona, na 50.000 KM kako bi se pokrili nagomilani dugovi ovog preduzeća.

Međutim, i u prva tri mjeseca ove godine ponovo je zabilježen finansijski minus od 5,8 miliona KM, što je za 3,8 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Ovo javno preduzeće 31. marta 2016. godine zapošljavalo čak 3.147 radnika, a najavljivano restrukturiranje nije pokrenuto.

Radnici ŽRS-a su sredinom novembra prošle godine protestvovali u Banjoj Luci.