"Idemo putem zakona"
0

Sindikati u RS-u odbacili tvrdnje Džombića, štrajk se sutra nastavlja

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici sindikata odbacili su tvrdnje premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića da "generalni štrajk u RS-u nije uspio" te najavili za sutra nastavak štrajka u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu, uz poštivanje minimuma procesa rada.

Sindikati su i na poslijepodnevnoj pres-konferenciji ukazali da ostaju pri ranije iznesenim podacima o štrajku u RS-u, te su odbacili sve tvrdnje entitetskog premijera da je bilo i kršenja zakona.

Džombića pozivaju da se obrati direktorima, a ne sindikatu kada navodi "da će svi direktori škola koji sutra ne organizuju minimum procesa rada biti razriješeni dužnosti".

Predsjednica Saveza sidnikata RS-a Ranka Mišić ističe da Vlada može da traži bilo čiju odgovornost od sindikalnih vođa, ali u skladu sa zakonom.

I predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić uzvratio je predstavnicima Vlade RS-a da su oni u svim svojim postupcima kršili zakon i popise, uključujući i donošenje Vladine uredbe o minimumu procesa rada.

"Ne plašimo se i idemo putem zakona, u zastupanju prava radnika", rekao je Milić.

I predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a Duško Jandrić ističe da i oni ostaju pri štrajku, ne u obimu u kojem bi željeli, ali, ponavlja, da je razlog za to akt resornog ministra Stanislava Čađe o minimumu procesa rada, a na koji sindikat nije dao saglasnost.

Jandrić je kazao da to nije minimum, već maksimum propisanog procesa rada.

Iznio je podatak da je, i pored toga, veliki broj pripadnika MUPRS-a stupio u štrajk, te da su "pozitivni primjeri“ radnika unutrašnjih poslova u Doboju i Trebinju, koji su stupili u štrajk, ali su po hitnom postupku, dobijali rješenja da moraju raditi po minimumu procesa rada.

"Ko ovdje krši zakon, da li mi ili Vlada, oličena u ministru unutrašnjih poslova i njegovim saradnicima", upitao se Jandrić.

Kazao je i da su prisutni pritisci na policajce svim sredstvima i metodama, ali da su i neki od njih „izmislili novi oblik otpora“, te da, primjera radi, danas u CJB Banja Luka na posao nije došlo 120 pripadnika, a od toga 75 iz Banje Luke.

"Ili su se naprasno razboljeli i otvorili bolovanje, ili su uzeli slobodne dane", kazao je Jandrić i dodao da je MUPRS baš za danas donio narednu o pojačanim mjerama sigurnosti, čime su morale raditi pojačane patrole policije, što vidi, kao metod pritiska.

I predsjednik Sindikata pravosuđa Goran Petrović demantirao je resornu ministricu da je u štrajku svega 17 posto pravosudnih institucija, dok se, po tvrdnji predsjednika Sidnikata uprave Tomislava Vrhovca, štrajkuje i u poslovnicima Fonda PIORS-a, uz minimum procesa rada.

Sindikalci su najavili štrajk sve do ispunjavanja njihovih zahtjeva te naglasili da od Vlade RS-a očekuju poziv na pregovore.