Ne prihvataju Nacrt budžeta
0

Sindikati u RS-u i dalje protiv smanjenja plata

FENA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Sindikati u RS-u ostali su pri stavu da je za njih neprihvatljiv Nacrt budžeta RS za 2010. godinu u dijelu koji se odnosi na smanjenje plata u upravi, prosvjetarima te policiji.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić ističe da sindikati razumiju situaciju u kojoj se nalazi RS, ali ne prihvataju smanjenje tamo gdje su primanja niža od sindikalne potrošačke korpe.

Mišić je, u obraćanju poslanicima Narodne skupštine koji razmatraju Nacrt budžeta RS-a za 2010., poručila i da sindikat ne prihvata smanjenje sredstva za povezivanje radnog staža s 10 miliona KM koliko je bilo predviđeno rebalansom, na 7,2 miliona KM budžetom za narednu godinu.

“U RS-u 9.000 radnika, ‘žrtava kriminalne privatizacije’ čeka povezivanje radnog staža i to iz 2008. i 2009. za šta je potrebno 22 miliona KM. Jasno je da su sredstva od 7,2 miliona KM potpuno neupotrebljiva”, rekla je ona.

Mišić je rekla da sindikat podržava svako povećanje sredstva za podsticaj privredi, posebno za tekstilnu industriju, ali ne i smanjenje plata

Apelirala je i na hitnu reformu penzionog sistema, jer, kaže, da 256.000 radnika ne može izdržati 216.000 penzionera.

Entitetskom parlamentu obratio se i predsjednik Udruženja penzionara RS-a Rade Rakulj. Naglašava da grant od 200 miliona KM Fondu PIORS-a ne može pokriti obaveze Fonda prema penzionerima.

Dovoljno bi bilo, kaže, tek 340 miliona KM.

Predsjednik Konfederacije Sindikata Obrad Belenzada istakao je da je za privredu neophodno još najmanje pet do 10 posto sredstava više i da je nedovoljno novca planirano za socijalno zbrinjavanje radnika.