BiH
2

Sindikati trgovaca ogorčeni odnosom vlasti prema radničkoj klasi

FENA
Haotično stanje u sindikalnom pokretu koje negativno djeluje na zaštitu radnika i njihova prava okupilo je danas u Sarajevu na petom redovnom Kongresu Sindikata trgovine BiH delegate i predstavnike radnika iz BiH i zemalja regiona, a koji žele da ukažu na sve prisutniji politički inžinjering u sindikatima koji je instaliralo rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Više nema vremena za čekanje, Sindikat trgovaca treba preći u akciju te pokrenuti ideje koje će popraviti stanje među radničkom klasom", naglasila je tokom Kongresa predsjednica Sindikata trgovine (STBiH) Mersiha Beširović.

Tokom Kongresa Beširović je najavila da će Upravni odbor predložiti jednu opću deklaraciju o slobodi temeljnih sindikalnih prava koja će vrlo jasno reći šta sindikat smatra da nije uredu te istaknuti nedostatak slobode i izražavanja kod radnika.

Iz STBiH naglašavaju da su prošle godine doživjeli sankcije zbog protesta te da su im upućivane anonimne poruke koje su skretale pažnju na ukidanje kongresa na kojima se prezentuje nezadovoljstvo radnika uzrokovano trenutnim rukovodstvom SSSBiH.

"Mi više nećemo čekati da nas neko proziva, da nam prijeti i da nas vuče za rukav, danas ćemo delegatima ukazati na sve nepravilnosti i iznijet ćemo svoje prijedloge", kazala je Beširović, ističući da rukovodećim treba doza osjećajnosti i solidarnosti.

Situacija među radnicima nije povoljnija ni u zemljama regiona. U Hrvatskoj su tim povodom za sutra najavljeni protesti na kojima će Savez samostalnih sindikata Hrvatske Vladi ukazati na promjenu smjera, jer kako je navela predsjednica SSS Hrvatske Zlatica Štulić ova situacija ne vodi nigdje.

"Imamo situaciju da se smanjuje broj zaposlenih u trgovini, a da se radno vrijeme produžava, to je situacija s kojom sindikat nije zadovoljan", kazala je Štulić, navodeći da Sindikat trgovine iz Hrvatske sarađuje sa sindikatima iz zemalja regiona te nastoje zajednički riješiti problem.

Stepen nezaposlenosti u BiH i zemljama regiona je veći od prosječnog, a predstavnici radnika naglašavaju da će istrajati u borbi za prava radnika te da će vlastima nastaviti sugerirati da učine više .

Na današnjem kongresu STBiH obilježio je i Dan trgovaca.