Hoće ravnopravnost
0

Sindikati policija četiri kantona najavili proteste

FENA
Sindikati policije iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Tuzlanskog kantona organizirat će 15. februara mirne proteste pred zgradama kantonalnh vlada ako ne dođe do usvajanja zakona o plaćama policijskih službenika i njegovog usklađivanja s federalnim zakonom koji sve policajce tretira ravnopravno, zaključili su danas predstavnici tih sindikata u Travniku.

Kako je Feni kazao Dragan Škulj, predsjednik Sindikata uposlenika MUP-a SBK, od kantonalnih vlasti koje su u fazi formiranja sindikati očekuju veći sluh i u rješavanju drugih problema koji muče uposlenike MUP-a.

To se, po njegovim riječima, prvenstveno odnosi na isplatu policijskih potraživanja po pravosnažnim sudskim presudama i uvođenje povoljnijih uvjeta za penzioniranje.

Sindikat policije SBK, istakao je, neće prihvatiti nikakva parcijalna rješenja, već će i dalje insistirati da se ta isplata izvrši u cijelosti i na zakonit način.

Učesnici sastanka u Travniku dobili su podršku kolega iz Bihaća, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona, koji su ih pismeno ili usmeno obavijestili da će se solidarizirati na putu ispunjenja njihovih zahtjeva.