BiH
19

Sindikati odlučili: Neka radnicima uplate po 400 KM pomoći i vratit ćemo se kućama

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Predstavnici Sindikata Aide, Dite, Livnice čelika i Konjuha donijeli su odluku da će se oko 200 radnika vratiti kućama ukoliko dobiju garanciju Skupštine Tuzlanskog kantona da će im u petak do podne biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 400 KM.

"Podsjećamo javnost da je to bio naš osnovni zahtjev. O drugim možemo pregovarati, ali tek kada radnici dobiju novac za preživljavanje", kaže Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika.

Nezvanično se spominje kako uvezivanje radnog staža za radnike Aide i Livnice čelika neće biti problem za buduću Vladu TK, ali se još uvijek razmatra zakonska opravdanost isplate jednokratne novčane pomoći.

"Mi smo spremni i da idemo dalje. Imamo snage", kaže Edina Aličić iz Sindikata Aide.

Radnici ističu susretljivost rukovodstva Općine Gradačac, koje im je osiguralo ručak i večeru te prenoćište u objektu Colosseum.

U toku je čišćenje objekta, a ubrzo će pristići spužve i deke. Inače, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao je radnike da ne napuštaju BiH.

"Znamo kakve su odluke donesene na Skupštini TK, a znamo i za poruku Imamovića. Nama poruke ne trebaju. Potrebna nam je pomoć za preživljavanje", kaže Hasan Užičanin iz Sindikata Aide.

Radnici će iščekivati odluke Skupštine TK od kojih će zavisti hoće li sutra u 9 sati krenuti na posljednju etapu puta ka Graničnom prelazu Orašje.