BiH
9

Sindikati obrazovanja KS nezadovoljni budžetom

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo obavljena rasprava o budžetu KS-a koji je na kraju i usvojen predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Saudin Sivro i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS-a Faruk Bešlić izrazili su nezadovoljstvo.

Sivro je u obraćanju zastupnicima kazao da štrajk ranije nije organiziran jer bi najveći taoci takvog postupka bilo oko 40.000 djece u vrtićima i osnovnim školama.

Naglasio je da sindikati uvjetno podržavaju bužet, ali istovremeno izražavaju nezadovoljstvo budžetom budući da Vlada nije uvažila njihove zahtjeve za jednakim obračunavanjem plaće sa svim budžetskim korisnicima.

Podsjetio je da je Vlada KS-a sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama 13. marta potpisala sporazum kojim je uvela diskriminaciju.

"Taj sporazum prekršio je zaključak Skupštine KS-a od 28. decembra 2005. godine kojim je utvrđeno da svi budžetski korisnici imaju jednaku osnovicu i koeficijent za obračun plata. Sindikat je uvjetno podržao ovaj sporazum ali je zatraženo da plate budžetskim korisnicima budu obračunate na isti način", ističe Sivro.

Dodao je da će se ovakvim sporazumom dobiti to da će uposlenicima u administraciji od 1. januara 2013. godine biti 30 posto veća prosječna plaća od prosječne plaće u osnovnom obrazovanju.

Najavio je da ukoliko do 15. aprila Vlada KS-a sporazumno ne donese odluku o utvrđivanju jednake osnovice za obračun plaća svih budžetskih korisnika za 2012. i 2013. godinu te sporazumno ne usaglasi odluku o utvrđivanju platnih razreda i izvrši izmjene i dopune kolektivnog ugovora koji se odnosi na osnovicu, platne razrede i koeficijente organizirat će proteste na kojima će se tražiti odgovornost i ostavke pojedinaca.

Pojasnio je da samo sporazumnim dogovorima može biti spriječen deficit KS-a za koji odgovornosti neće preuzimati zaposlenici u vrtićima i osnovnim školama.

Predsjednik Bešlić je naglasio da bez utvrđivanja cijene rada u obrazovanju ovogodišnji budžet predstavlja nepoznanicu.

"Kada smo se u 64 sindikalne organizacije izjašnjavali o budžetu za dva dana dobio sam izvještaj s 2.700 potpisa da je odbijen prijedlog Vlade te im je dostavljen novi prijedlog prije 15 dana, ali Vlada na taj prijedlog još nije odgovorila", ističe Bešlić.

Podsjetio je da su uposlenici u obrazovanju odustali od štrajka jer su mislili da će pregovori uslijediti posebno jer su prekršene odredbe kolektivnog ugovora.

"Zbog izostanka dogovora šteta za Kanton Sarajevo za 2013. godinu bit će oko 4,5 miliona KM, a u slučaju sudskih presuda troškovi će narasti na 5,5 miliona KM", zaključio je Bešlić.

Stoga su predsjednici ova dva sindikata pozvali Vladu KS-a da pronađu rješenje da bi se izjednačila plaća u obrazovanju s plaćom zaposlenih u svim budžetskim institucijama i u komunalnim preduzećima.