BiH
0

Sindikati čekaju poziv i ponudu iz Vlade RS-a

FENA
Predstavnici sindikata budžetskih korisnika čekaju poziv iz Vlade Republike Srpske za nastavak pregovora uoči za sutra najavljenog štrajka prosvjetnih i radnika u policiji, pravosuđu i upravi RS-a.

Iako su se okupili u zgradi Saveza sindikata RS-a u Banjoj Luci, do 12 sati niko ih iz Vlade nije još kontaktirao.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a Duško Jandrić kaže da očekuju ponudu izvršne vlasti, a ukoliko do toga ne dođe, ostaje odluka o štrajku.

  • Svi smo došli na posao i očekujemo poziv iz Vlade, rekao je Jandrić.

Jučer je prvi put, nakon jednostrano donesene Odluke Vlade RS-a o smanjenju plaća za 10 posto prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu, došlo do pregovora između predsjednika Vlade RS-a Aleksnadra Džombića i predsjednika četiri granska sindikata.

Pregovaralo se o zahtjevu sindikata za povećanje cijene rada sa 100 na 110 KM, čime bi se na jedan način anuliralo smanjenje plaća u ovoj godini.

Džombić je informiran da četiri granska sindikata u ponedeljak, 21. januara, stupaju u generalni štrajk u skladu sa Zakonom o štrajku, a to znači da zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uprave i pravosuđa štrajkuju s obavezom obezbjeđivanja minimuma procesa rada, a zaposleni u obrazovanju, nauci i kulturi bez obaveze obezbjeđivanja minimuma procesa rada.

  • Na sastanku je od predsjednika granskih sindikata naglašeno da predstavnici vlasti na svim nivoima vrše neviđen pritisak na zaposlene u navedenim djelatnostima da odustanu od najavljenog štrajka, potvrdili su sindikalci.

Istakli su da zastrašivanja i prijetnje svakodnevno trpe članovi sindikata, kao i sindikalno rukovodstvo.

Predsjedniku Vlade je jasno rečeno da nikakav pritisak i zastrašivanje neće omesti radnike – članove sindikata da štrajkuju i da se bore za ono što im po zakonu pripada.

Kada je u pitanju ključna stvar tih pregovora, a to je zahtjev za povećanje cijene rada, Džombić je ipak pristao da u toku današnjeg dana predsjednicima granskih sindikata ponudi odgovor na zahtjev za povećanje cijene rada.

Osim prihvatanja predsjednika Vlade da prvi put izađe sa konkretnom ponudom oko zahtjeva za povećanje cijene rada, drugih pomaka na tom sastanku nije bilo.

Predsjednici granskih sindikata, stoga, očekuju poziv i ponudu iz entitetske vlade.