Zbog teškog položaja
16

Sindikat željezničkih radnika traži prijem kod premijera Nikšića

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Samostalni sindikati željezničkih radnika u BiH, zbog novonastale teške situacije u Željeznicama FBiH, neisplaćivanja plaće za januar 2013. godine, nemogućnosti korištenja zdravstvenog osiguranja i bezizlaznosti trenutne finansijske situacije, s tendencijom pogoršanja, traži hitan prijem sindikata koji djeluju na ŽFBiH kod premijera FBiH Nermina Nikšića i to najkasnije do 13. marta.

Sindikat se u zahtjevu za prijem poziva na zajednički sastanak koji su sindikalisti ŽFBiH imali s federalnim premijerom i resornim ministrom prometa i komunikacija 12. novembra prošle godine te podsjeća na zaključke koji, po njima, još nisu realizovani.

Sindikat navodi da Vlada FBiH nije održala posebnu sjednicu posvećenu Željeznicama FBiH, da nije Parlamentu FBiH poslala prijedlog da se produži primjena Zakona o konsolidaciji ŽFBiH te da nije utvrdila prijedlog novog Zakona o konsolidaciji ŽFBiH. Navodi se i da nije nije iznašla dovoljno sredstava da realizuje uplatu finansijskih obaveza ŽFBiH prema Zakonu o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, kao i da još nije uplatila ŽFBiH tri tranše iz 2013. godine za finansiranje željezničke infrastrukture i sufinansiranje putničkog i kombinovanog željezničkog saobraćaja, koje su predviđene budžetom za 2013. godinu.

"Nezadovoljni radnici, koji nemaju plaću i zdravstveno osiguranje ne mogu izvršavati svoje obaveze u potpunosti predano te mogu ugroziti sigurnost i željezničkog saobraćaja, što može imati implikacije na velike materijalne štete pa i ljudske živote", navodi se u dopisu Sindikata željezničkih radnika u BiH upućenom premijeru FBiH Nerminu Nikšiću i resornom ministru prometa i komunikacija Enveru Bijediću.