RS
0

Sindikat zdravstva spreman na štrajk

FENA
Predstavnici Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS-a i Strukovnog sindikata ljekara medicine zaključili su danas na zajedničkoj sjednici u Banjoj Luci da zaposleni u zdravstvu RS-a neće pristati na usvojeni zakon o njihovim plaćama te da će zatražiti smjenu resornog ministra Ranka Škrbića.

Predsjednik Strukovnog sindikata ljekara medicine Dragan Unčanin je rekao da zaposleni u zdravstvu traže da se sutra sastanu s predsjednikom i premijerom RS-a, Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom, a ukoliko do toga ne dođe, 5. februara, stupit će u jednosatni štrajk upozorenja.

Kuzmanovića su pozvali da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o plaćama zaposlenih u zdravstvu RS-a te najavili da će pokrenuti ocjenu ustavnosti tog zakona.

Unčanin je u izjavi novinarima kazao da medicinari traže reorganizaciju Fonda zdravstvenog osiguranja te pozivaju Komoru doktora medicine RS-a da se oglasi u vezi s problemima koji su nastupili oko zakona o plaćama zdravstvenih radnika.

On je uvjeren da će “razum ipak prevladati” te da će se sporni zakon ponovo vratiti predlagaču i u skupštinsku proceduru.