BiH
0

Sindikat zdravstva RS-a ponovo prijeti štrajkom

FENA
Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske najavio je danas štrajk zdravstvenih radnika, ukoliko se ubrzo ne ispoštuje protokol koji su predstavnici sva tri sindikata u zdravstvu potpisali s Vladom RS-a 30.jula.

Ovo upozorenje danas je saopćio predsjednik Sindikata zdravstva Milenko Granulić ističući da su se sindikati usaglasili kada je riječ o posebnom kolektivnom ugovoru koji bi trebalo da bude potpisan s najnižom cijenom rada od 150 KM, ali da iz resornog ministarstva nisu dobili povratnu informaciju.

"Ovaj sindikat ne želi da radnici u zdravstvu trpe i da nemaju obećano povećanje plaća od 1. januara naredne godine", naglasio je Granulić. Istaknuo je da sindikalci žele da što prije razgovaraju s potpisnicima ovog protokola da bi se našlo kompromisno rješenje.

Granulić tvrdi i da će plaće, koje su definirane protokom i trebalo bi da se isplaćuju od 1.januara, samo djelimično da poprave socijalni položaj radnika u zdravstvu.

"Ukoliko se ovo pitanje ne riješi u narednih nekoliko dana mi ćemo se pripremati i aktivirati ranije najavljivani štrajk koji je trebalo da započne 7.septembra", naglasio je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a navodeći da bi štrajk u zdravstvu ovaj put mogao da uslijedi početkom naredne godine.