BiH
0

Sindikat zdravstva FBiH traži smjenu rukovodstva SSSBiH

FENA
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH ukazuje na inertnost i pasivnost Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) te podržava sve zahtjeve radnika i građana pristekle iz njihovih prava na rad i rezultate rada.

"Pozivamo rukovodstvo SSSBiH da odbaci deklarativno izjašnjavanje i shvati da je BiH već dugo zemlja štrajkova i protesta te da je SSSBiH najmanje u situaciji da spava i posmatra.

Istovremeno, pozivamo predsjednika SSSBiH Ismeta Bajramovića i Predsjedništvo Glavnog odbora da daju moralnu ostavku na svoje funkcije", ističu iz Sindikata.

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH smatra da je "nefunkcionisanje pravne države dovelo do obespravljenosti i nezadovoljstva radnika i građana koji traže samo slobodu, pravo na rad i rezulate rada, prava na bolji život, na posao, pravo na mirnu starost".

"To je bio razlog protesta i jučer i danas, a bit će i sutra. Sramotno je da je ulica postala mjesto gdje se rješavaju nagomilani problemi, mjesto gdje se najkonkretnije osjeća jad i bijeda naših građana", navode iz tog sindikata.

Također upozoravaju da je SSSBiH dugi period preuzeo ulogu promatrača u svim ovim zbivanjima umjesto da u funkciju stavi sve svoje kapacitete da bi se već prepoznati problemi počeli rješavati.

Sjednica Predsjedništva Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH održana je u Mostaru, a prisustvovali su članovi iz svih deset kantona.