BiH
74

Sindikat upozorava: 150 prosvjetara je tehnološki višak, a ministarstvo zapošljava savjetnike

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, podružnica za Kanton Sarajevo (KS) uputili su otvoreni zahtjev Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS, gdje traže sastanak zbog najave zapošljavanja sedam radnika u resornom ministarstvu, dok u isto vrijeme prosvjetni radnici ne mogu dobiti stalno zaposlenje u školama.

Komentarišući mogućnost zapošljavanja sedam radnika pri Ministarstvu obrazovanja, od kojih su pozicije tri savjetnika, jednog stručnog saradnika, i tri tehnička referenta, Saudin Sivro ističe kako je u pitanju paradoksalna situacija, kada se sagleda pozicija prosvjetnih radnika.

"Sindikat neće tolerisati nova zapošljavanja u ministarstvu, u situaciji kada svake godine imamo preko 150 radnika iskazanih kao tehnološki višak. Ukoliko se naše informacije pokažu tačnim, od ministra izričito zahtijevamo da sve one koje su plašeni gubitkom radnih mjesta, poput noćnih čuvara, domara, servirki, računovođa prekvalifikujete i dokvalifikujete za radna mjesta za čije popunjavanje je tražena saglasnost", ističe Sivro.

Sivro naglašava da je problem i to što se prosvjetnim radnicima ne plaćaju prekovremeni sati, a administracija se konstantno gomila.

Iako je moratorij na zapošljavanje u svim javnim ustanovama još uvijek na snazi, do novih zapošljavanja ipak može doći ukoliko to odobri Vlada.

Iz Sindikata poručuju da bi takav postupak bio veoma štetan, i da bi narušio povjerenje koje postoji u dosadašnjoj saradnji na racionalizaciji u obrazovanju.