BiH
412

Sindikat UNSA stupa u štrajk: Od ponedjeljka nema nastave i ispita na 14 fakulteta

Piše: M. N.
Fakulteti članice Sindikata Univerziteta u Sarajevu stupaju u u štrajk u ponedjeljak, 8. septembra. Nastavni proces i ispiti se na 14 fakulteta UNSA odgađaju do daljnjeg.

U štrajk stupaju Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Šumarski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Veterinarski fakultet.

Prirodno-matematički fakultet neće se pridružiti ovom štrajku i nastavni proces će se u ovoj ustanovi odvijati normalno.

Kako je za naš portal rekao Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA, štrajk je Vladi KS i ostalim ustanovama najavljen prije dva i po mjeseca kada je pokrenuta procedura.

"Tada smo definisali razloge koji su osnova za štrajk. To je prije svega neravnopravan status UNSA u odnosu na druge budžetske korisnike jer po sadašnjim odnosima UNSA ima 2.700 zaposlenih i 35.000 studenata koji pohađaju nastavu po Bolonji, i oko 10.000 koji polažu ispite po starom nastavnom planu, tretiraju se kao organizacija mijenja građana. Po takvom konceptu Vlada, ako dođe u lošu ekonomsku situaciju, nije dužna da nas finansira, a zakonima koje je donijela o visokom obrazovanju donijela je i veoma restriktivne zahtjeve i potpunu kontrolu nad imovinom i načinom funkcionisanja UNSA", rekao je Berković za Klix.ba

Iako su Vladi KS uputili više pisama u kojima su ih pozivali na dijalog, kao najbolje rješenje, Sindikat UNSA nije dobio niti jedan pisani akt iz Vlade KS, tvrdi Berković.

"Uputili smo 11. jula svim nastavno-naučnim vijećima fakulteta i akademija i Rektoratu, te ih obavijestili o našim namjerama. Tada smo dobili od Senata UNSA podršku da su naši razlozi i zahtjevi u skladu s interesima UNSA u cjelini. Tražimo da se pristupi izradi Kolektivnog ugovora prije izbora jer kada se 12. oktobra završe izbori trebat će šest mjeseci da se političke stranke dogovore ko će imati većinu i Vladi KS. U to vrijeme se pravi budžet za narednu godinu i ako ne napravimo Kolektivni ugovor čekat ćemo godinu i po da se promijeni materijalni status zaposlenima na Univerzitetu i nećemo moći poboljšati uvjete studiranja u smislu boljeg odvijanja nastave", rekao je Berković.

Osim Kolektivnog ugovora Sindikat UNSA traži osiguravanje sredstava za prijem mladih istraživača na Fakultete i Akademije prema njihovim potrebama u skladu sa standardima i normativima, da zakonska rješenja o napredovanju nastavnika i saradnika u Zakonu o visokom obrazovanju budu u skladu sa ekonomskom situacijom u KS, da plaće zaposlenih na UNSA budu jednake plaćama zaposlenih u službama Kantona Sarajevo i institucijama koje se finansiraju iz budžetskih sredstava za istu složenost i odgovornost poslova, da topli obrok, naknada za prevoz, regres, otpremnine, naknade za teže bolesti ili za smrtni slučaj i ostala prava, zaposleni na UNSA koriste iz budžetskih sredstava na isti način kao i zaposleni u službama Kantona Sarajevo i ostali korisnici budžetskih sredstava, te da se osigura redovnost isplate plaća za zaposlene na UNSA.

Štrajk počinje u ponedjeljak 08. septembra u 08:00 sati i trajat će do uspostavljanja dijaloga sa Vladom Kantona Sarajevo i ispunjenja njihovih zahtjeva. U Odluci o stupanju u štrajk stoji kako svi članovi Sindikata UNSA trebaju biti prisutni na svojim radnim mjestima od 08 do 14 sati.