Procijeniti stepen ugroženosti
236

Sindikat traži zaštitu stanovništva od visokih temperatura

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez samostalnih sindikata BiH uputio je zahtjev federalnom ministru rada i socijalne politike Vjekoslavu Čamberu da, u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima, hitno procijeni stepen ugroženosti stanovništva visokim temperaturama, te da, u slučaju da iste temperature potraju i naredna dva dana, proglasi stanje elementarne nepogode.

"Tražimo i da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdate upute poslodavcima radi poduzimanja dodatnih mjera zaštite radnika od visokih temperatura, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima", navode iz Sindikata.

Sindikat podsjeća da je Svjetska meteorološka organizacija definirala da se o toplotnom udaru radi kad je maksimalna dnevna temperatura pet i više dana uzastopno za 5°C viša od prosječne maksimalne temperature za taj period u posljednjih 30 godina.

"S obzirom na to da je, prema izvještaju Federalnog meteorološkog zavoda, protekli mjesec bio najtopliji u posljednjih sto godina a da su prognoze za juli iste, smatramo da su se stekli uvjeti za donošenje predloženih mjera zaštite zdravlja stanovništva, posebno radnika", naglašava se u zahtjevu Sindikata.