Jeftinije medicinske usluge
0

Sindikat traži reviziju zdravstvenog sistema RS-a

FENA
"Neophodno je što prije hrabro ući u reviziju zdravstvenog sistema Republike Srpske s ciljem da se poveća finansijska disciplina naplate doprinosa u čemu posebnu odgovornost imaju Poreska uprava i Inspektorat rada RS", zaključeno je danas na sjednici Predsjedništva Saveza sindikata RS-a.

Smatraju da u svim domovima zdravlja i bolnicama u RS treba uvesti trezorsko poslovanje, jer su sredstva na godišnjem nivou, koja se prikupe po osnovu participacije, neopravdano mala.

"Neophodno je pojeftiniti pojedine medicinske usluge u RS, kao što su radio-terapija i hemodijaliza, te jasno definirati paket primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, detaljno preispitati sadašnji model javnog i privatnog partnerstva, kao i liječenja pacijenata izvan RS", zaključilo je Predsjedništvo entitetskog sindikata.

Potrebno je, smatraju također, osigurati potpunu javnost rada svih zdravstvenih ustanova u RS, te što prije zakonski urediti da uplatioci doprinosa budu adekvatno uključeni u upravljanje Fondom zdravstvenog osiguranja, a sve u cilju praćenja poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga, kontrole naplate doprinosa, kako bi podaci o trošenju radničkog novca bili dostupni javnosti.

Predsjedništvo Saveza sindikata RS-a je protiv bilo kakvih novih nameta na osiguranike po osnovu participacije i zalaže se za reviziju postojeće liste svih pacijenata koji su oslobođeni vlastitog učešća prilikom liječenja, kao i da Fond zdravstva prioritetno refundira sredstva onim preduzećima i ustanovama koja redovno uplaćuju doprinose.

Zaključeno je da posebnu pažnju treba posvetiti preventivnim pregledima u zdravstvu, kako bi se zaštitilo zdravlje radnika i njihovih porodica, jer neblagovremeno djelovanje ima za posljedicu bolesnog radnika i skupo i neefikasno liječenje.

Današnjoj sjednici je prisustvovao vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstva RS Darko Tomaš.