BiH
0

Sindikat traži prijevremeno penzionisanje 350 službenika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH

FENA
Koordinacioni odbor sindikalnih organizacija prijašnjih entitetskih ministarstava odbrane FBiH i RS traži da parlament BiH kroz zakonsku parlamentarnu proceduru što prije usvoji prijedlog Zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH.

Time bi se omogućio odlazak u prijevremenu penziju za oko 350 državnih službenika i namještenika uposlenih u Ministarsvtu odbrane BiH i civilnih osoba na službi u Oružanim snagama BiH.

Koordinacioni odbor u saopćenju podsjeća kako je sadašnjim članom 47. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH zbog racionalizacije i smanjenja brojnog stanja personala, omogućena prijevremena starosna penzija za profesionalne vojne osobe u OSBiH i time učinjena diskriminacija prema državnim službenicima i namještenicima u MOBiH te civilnim osobama na službi u OSBiH.

U saopćenju se navodi da su usvajanjem Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u OSBiH potpuno stvoreni uvjeti za ulazak naše zemlje u program NATO "Partnerstvo za mir" što je nedavno i učinjeno, kao i ulazak BiH u NATO, što je bio i ostao interes države Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da je u toku popuna Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH odgovarajućim personalom, a prema novoj strukturi. Nakon završetka procesa popune veći broj uposlenika Ministarstva odbrane BiH i pripadnika Oružanih snaga BiH ostat će bez posla, ali ne svojom voljom već zbog općeg državnog interesa.

Prihvatanje ovih zakonskih izmjena omogućilo bi kvalitetno i trajno zbrinjavanje viška personala, te dalo snažnu potporu završetku reforme sustava odbrane BiH i osiguralo socijalni mir i sigurnost, što je naš zajednički interes, a što je Sindikat i do sada podržavao i davao svoj puni doprinos, navodi se u saopćenju.