BiH
0

Sindikat traži od Vlade Federacije subvencije za najugroženije

FENA
Povodom najnovijih poskupljenja hljeba i najave podizanja cijena osnovnih životnih namirnica (brašna, ulja, šećera) za čak i do 50 posto Savez samostalnih sindikata BiH traži od Vlade Federacije BiH da ponovo razmotri uvođenje subvencija za najugroženije socijalne kategorije, među kojima je sve više radnika, kao kad je uvođen porez na dodanu vrijednost.

U saopćenju iz ovog sindikate se navodi da sredstava u budžetima ima iz povećanih prihoda od PDV-a i drugih poreza i taksi.

Istovremeno se traži od Vlade da energičnom inspekcijskom kontrolom hitno utvrdi da li je bilo argumenata za ovoliki rast cijena hljeba, upoređujući maloprodajnu cijenu s cijenama ulaznih sirovina i repromaterijala.

Traži se, također, invervencija iz Federalnih rezervi kako bi se na tržištu smirila ponuda i potražnja i cijene dovele na prihvatljivi nivo.

Posebno se upozorava na kretanje radničkih plaća u proizvodnji, čiji je statistički prosjek u junu iznosio 498 KM, dok je u javnoj upravi prosjek 889 maraka. "Očito da i teret najnovnijih poskupljenja ponovo pada na radničke porodice i penzionere, čiji je posljednji prosjek mirovina iznosio 279 KM".

Najnovijim poskupljenjima, uz socijalne slučajeve, ugroženo je 315 hiljada penzionerskih porodica i više od 150 hiljada radničkih porodica s mjesečnim primanjima ispod 400 maraka, navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.