BiH
0

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja uputio otvoreno pismo Vladi FBiH

FENA
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - SSVOONK BiH danas je uputio otvoreno pismo Vladi Federacije BiH i budućem premijeru FBiH, te kantonalnim vladama i premijerima u kojem ih upozorava da neće pristati na jednostrane odluke koje se najavljuju "od onih koji su dužni da kreiraju pravnu državu", stvarajući tako društvo diktature.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja odgoja, nauke i kulture BiH ističe da je putem medija informiran o namjeri Vlade FBiH i kantonalnih vlada da sklapajući angažman sa MMF-om imaju namjeru da obaveze iz tog angažmana definiraju "preko leđa" budžetskih korisnika, policije, prosvjetnih radnika, zdravstvenih radnika, ratnih i neratnih invalida, civilnih žrtava rata i svih onih kategorija koje su od javnog društvenog interesa i koje su socijalno osjetljive.

  • Vlada FBiH nema mandat da donosi jednostrane odluke i nema mandat da se stavlja u poziciju onoga ko će jednostrano procjenjivati koliko vrijedi rad prosvjetnih radnika. Zapanjeni smo i činjenicom da i u momentu kada Vlada FBiH nema prvog čovjeka ministri iz Vlade daju izjave i šalju u kantonalne procedure izmišljeni tzv. Interventni zakon kojim žele derogirati sva prava zaposlenih, određujući i smanjujući im i visinu plaće i naknada i jednostrano stavljaju van snage kolektivne ugovore - kaže se u saopćenju SSVOONK-a BiH.

U saopćenju se dalje ističe da budući premijer FBiH mora znati da su se prosvjetni radnici godinama odricali ratnih plaća, kada su bili "heroji sa kredom", jubilarnih nagrada, otpremnina, toplih obroka, regresa i naknada za specifične uvjete u kojima djeluju i zbog toga godinama štrajkovali, bili na ulici i vodili sudske procese kojima su morali dokazivati da im se uporno oduzima ono što zarade, obavljajući posao za koji su se školovali.

Sindikat podsjeća da je je otvoren za dijalog sa Federalnom vladom i svim vladama kantona, ali, istovremeno, kako se dodaje, spreman je i na radikalne poteze ukoliko do dijaloga ne dođe kako bi se borio za svoja zakonom zagarantirana prava koja mu se ovih dana na "perfidan" način žele oduzeti.