BiH
3

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja slavi 26 godna borbe za radnička prava

Piše: M. N.
Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH danas će svečanom sjednicom obilježiti 26. godišnjicu postojanja i borbe za radnička prava.

Riječ je o prvom samostalnom sindikatu koji je pod imenom Samostalni sindikat radnika srednjeg obrazovanja Bosne i Hercegovine formiran 30. maja 1990. godine.

"Imat ćemo radnu sjednicu na kojoj ćemo usvajati materijale i programske aktivnosti, a potom u 12 sati svečanu sjednicu kojoj će prisustvovati 23 pojedinca koja su u ovom sindikatu od osnivanja. Uručit ćemo zahvalnice pojedincima, medijima i bivšem ministru Safetu Keši koji je mnogo učinio za ovu populaciju, a svi oni su doprinijeli afirmaciji prosvjete, naučne i kulturne vrijednosti BiH", rekao je predsjednik Sindikata Faruk Bešlić.

Iako je ovo svečani dan Bešlić se osvrnuo i na probleme s kojima se suočavaju radnici u prosvjeti, nauci i kulturi.

"Započeti su razgovori o kolektivnom ugovoru i kada su pregledani i utvrđeno šta treba mijenjati, pregovori su zaustavljeni. Želimo raditi s kantonalnim vlastima jer smatramo da su ovi ugovori u njihovoj nadležnosti. Poručujemo da ćemo pomoći kolegama da poboljšaju radno-pravni status kada je riječ o normi. Naš stav je da nećemo dozvoliti da nam dođe do pada prava zaposlenih u ovom sektoru", istakao je Bešlić.

Radna i svečana sjednica održava se u hotelu Hollywood.