BiH
0

Sindikat rudara: Omogućiti rudarima "Kreke" ovjeru zdravstvenih knjižica

FENA
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine poziva sve odgovorne pojedince i institucije da odmah i bezuvjetno omoguće korištenje zdravstvenih usluga radnicima Rudnika "Kreka" d.o.o. Tuzla i članovima njihovih porodica u zdravstvenim ustavnovama Tuzlanskog kantona.

U protivnom, sindikat, Jedinstvena organizacija boraca i Vijeće uposlenika organizovat će masovne proteste radnika "Kreke" pred zgradama nadležnih institucija i kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, saopćio je taj sindikat.

Osim medijima, obavijest je upućena predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću, federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminu Džindiću, premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću i generalnom direktoru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Bajazitu Jašareviću.

U saopćenju je također navedeno da su Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Sindikalna organizacija i Vijeće uposlenika "Kreke" te JOB analizirali danas problematiku nastalu zbog neovjeravanja zdravstvenih knjižica radnicima "Kreke".

Radnici, sindikalci, predstavnici JOB-a, Vijeća uposlenika i upravljačkih struktura "Kreke" ulažu ogromne napore za prevazilaženje složenog i zahtjevnog stanja u ovom rudniku dodajući da su svjesni da se obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona moraju poštovati.

Od 1. januara do 26. aprila 2016. godine, Rudnici "Kreka" d.o.o. Tuzla su za zdravstveno osiguranje radnika i članova njihovih porodica uplatili na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona 3.790.561,86 KM.

Obaveze Rudnika "Kreka" prema Zavodu za navedeni period su 2.800.000 KM.

Kao što se može vidjeti, Rudnici "Kreka" su u prva četiri mjeseca 2016. ispunjavali tekuće obaveze Zavodu a dijelom i neizmirene obaveze iz proteklog perioda", citat je iz saopćenja.

I pored toga, 26. aprila Zavod odbija vršiti ovjeru zdravstvenih knjižica radnicima Rudnika "Kreke" i članovima njihovih porodica, što Sindikat smatra nekorektnim odnosom i dodaje da "postaje sve evidentnije da se u ZD Rudnici ˝Kreka˝ d.o.o. Tuzla želi proizvesti haotično stanje, a i podstaknuti socijalni bunt širih razmjera".