BiH
14

Sindikat radnika BHRT-a: Egzistencija svih uposlenika i njihovih porodica bit će upitna

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Članovi Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u održali su danas sastanak sa Savezom samostalnih sindikata BiH s kojeg je ponovo od Parlamentarne skupštine BiH zatraženo da usvoji Zakon o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu kako bi se osiguralo stabilno finansiranje Javnog servisa BiH.

Podsjetili su da Amsterdamski protokoli iz 1997. godine, koji predstavljaju jedan od elemenata pravne stečevine Evropske unije, a koje parlamentarci trebaju imati u vidu s obzirom na to da je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU, preporučuju stabilnost, nezavisnost, proporcionalnost i transparentnost kao principe na kojima će se zasnivati budućnost Javnih RTV servisa.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"S obzirom na to da BiH trenutno čeka odgovor na aplikaciju za članstvo u EU, bilo bi krajnje nerazumljivo i neprihvatljivo da, samo nekoliko mjeseci nakon podnošenja aplikacije, naša zemlja pravi korak unazad i dozvoli nestanak jednog od stubova njene samostalnosti. Ukoliko članovi Parlamenta BiH, zastupnici naroda i njihovi delegati ne ispune ovaj zahtjev, odnosno ne usvoje Zakon o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu, u pitanje će biti dovedena opstojnost BHRT-a, ali i egzistencija svih uposlenika i njihovih porodica. Samostalni sindikat radnika u BHRT-u će u tom slučaju poduzeti sve zakonski dozvoljene mjere s ciljem zaštite radnika BHRT-a, odnosno svojih članova. S obzirom na to da vas je Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, koji predstavlja više od 500 zaposlenih u BHRT-u, mjesecima u više navrata upozoravao na stanje i probleme u BHRT-u, s pravom ćemo vas smatrati odgovornim za sva daljnja dešavanja", stoji u saopćenju Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Savez samostalnih sindikata BiH poručio je da će podržati aktivnosti kolega i kolegica iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u te je pozvao parlamentarce da uzmu u obzir interes javnosti i potrebu države da ima jak Javni servis koji će profesionalno, transparentno i u skladu sa svim normama struke obavljati vrlo važan posao – informisanje BH građana.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U 13 sati danas je počela sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije u okviru koje je Razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH. Predlagači su Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić. Riječ je o prvoj komisijskoj fazi. Ukoliko Komisija da "zeleno svjetlo" prvo čitanje na sjednici Predstavničkog doma PS BiH ovog Zakona predviđeno je 15. juna, dok bi drugo trebalo biti 27. juna.

"Ako bude volje, može se sve završiti. Nadamo se da će Parlament to riješiti i da će naš Upravni odbor biti dovoljno pametan da reaguje u vezi s ovim problemom. Sada je sve u očekivanju sjednice. Molimo da nas ne tjeraju na ulicu, jer ako nas istjeraju na ulicu onda ćemo doći njima pred vrata", rekao je ranije za Klix.ba Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Podsjetimo, Upravni odbor BHRT-a najavio je da će 30. juna privremeno prekinuti emitovanje programa zbog neriješenih problema Javnog RTV servisa. Ova odluka je, kako su naveli u saopćenju, direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona i Radio- televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.