BiH
9

Sindikat prosvjetnih radnika od Vlade KS traži povećanje plaće za 10 posto

Piše: S. H.
Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, kantonalni odbor u Sarajevu, jednoglasno je usvojio zaključak kojim se od Vlade Kantona Sarajevo (KS) traži da od 1. januara 2017. godine prosvjetnim radnicima poveća plaće za 10 posto.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS prošle godine je krenulo u opću racionalizaciju gotovo svih segmenata, kako bi se napravile uštede. Tako su škole počele štedjeti na potrošnom materijalu, na energentima, ali i nastavnom kadru.

U određenim školama najmalobrojniji razredi su spajani u jedan razred, a na taj način nastavnici, koji nisu imali ugovor na neodređeno, gubili su normu i ostajali bez posla.

Saudin Sivro, predsjednik kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH za Klix.ba ističe da je Sindikat pristao na racionalizaciju s ciljem optimalizacije sistema uz uvjet da niko ne ostane bez posla.

"Racionalizacija je prouzrokovala višemilionski suficit. Sada je vrijeme da se pokaže djelom i da je učitelj bitan dio u društvu. Zbog toga je Skupština sindikata jednoglasno donijela odluku da se od Vlade KS traži povećanje plaća za 10 posto, počevši od 1. januara 2017. godine", kazao je Sivro.

Da li će Vlada KS ispuniti zahtjev prosvjetnih radnika u ovom trenutku je diskutabilno, naročito ako znamo da Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH još uvijek nije započeo pregovore s Vladom FBiH o usklađivanju granskih kolektivnih ugovora.