BiH
10

Sindikat PPDIVUT obilježio 70. godišnjicu zasjedanja ZAVNOBiH-a

FENA
Učesnici skupa položili cvijeće u Potočarima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Učesnici skupa položili cvijeće u Potočarima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH, zajedno sa svojim sekcijama žena i mladih, obilježio je sedamdesetu godišnjicu zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Sindikalni skup je održan danas u objektu Sindikalne škole PPDIVUT-a u Potočarima kod Srebrenice, a u izlaganjima predsjednika PPDIVUT-a Mehmeda Avdagića i predsjednica sekcija žena i mladih, Sonje Prvulović i Maje Radić, je naglašen ogroman historijski značaj i vrijednosti ZAVNOBiH-a za bh. društvo i šire, te je istaknuto da je u zajedništvu perspektiva i sigurnost svih naroda u Bosni i Hercegovini.

"Nažalost, destruktivne snage uspjele su narušiti ove vrijednosti, što se pokazalo i pokazuje kobnim za sve narode i građane. Danas, umjesto da pri obilježavanju ZAVNOBiH-a govorimo o perspektivama naroda i građana Bosne i Hercegovine, možemo svjedočiti negativnim posljedicama tranzicije i bezperspektivnosti svih, osim onih koji učestvuju i grade korupcijski sistem, čiji je model nametnut radnicima i građanima. Uz ovo su svi nosioci i učesnici u vlasti u više mandata, bez obzira na to da li su bili pozicija ili opozicija, pokazali društvenu neodgovornost, zbog čega svaki dan imamo sve više nezaposlenih i siromašnih. Stiče se utisak da su mentori ovakvog stanja i izvan BiH, a da unutar još nema dovoljno jakih snaga da se suprotstave unutrašnjim i vanjskim destrukcijama, pa, nažalost, ni u sindikatu kao socijalnom partneru vlastima i poslodavcima", rečeno je na skupu, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.

Učesnici skupa, također, posjetili su Memorijalni centar u Potočarima i položili cvijeće na Spomen-obilježje srebreničkim žrtvama genocida, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.