BiH
19

Sindikat PPDIVUT BiH vraća se u okrilje Saveza samostalnih sindikata BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je donio odluka o udruživanju u Savez samostalnih sindikata BiH.

U saopćenju za javnost Informativna služba Sindikata PPDIVUT BiH navodi da je ta odluka donesena "nakon višemjesečnih konsultacija i na inicijativu organa Saveza samostalnih sindikata BiH i drugih granskih sindikata".

U obrazloženjima koje su podnijeli predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović, predsjednik granskog sindikata metalaca Bajro Melez i predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić posebno je ukazano da sadašnja društvena kretanja i položaj članstva i radnika zahtijevaju zbijanje sindikalnih redova i integriranje sindikalnog djelovanja u sve zaoštrenijoj borbi za ostvarivanje prava radnika u dostizanju ciljeva socijalne pravde.

Avdagić je tom prilikom podsjetio da je Sindikat PPDIVUT BiH bio jedan od osnivača Saveza samostalnih sindikata BiH i aktivan učesnik u djelovanju zajedničkih organa sve do decembra 2003. godine, te da su prestali svi razlozi koji su doveli do izdvajanja iz Saveza prije dvanaest godina.

"Naglasio je da su sadašnji kadrovi Saveza i određenog broja drugih granskih sindikata često isticali potrebu da djelujemo zajednički, a već duži period iskazuju značajno razumijevanje prema PPDIVUT-u, dajući punu podršku aktivnostima koje realizira na terenu, kao i aktivnostima u obrazovanju sindikalnih kadrova", navodi se.

Za ovakvu odluku, istakli su Bajramović i Melez, postoji puno opravdanje, jer se time stvaraju dodatne prednosti za ostvarenje interesa članstva posebno u procesima dalje demokratizacije u BiH, kao i u pružanju još snažnije stručne pomoći i ostvarivanju radničke i sindikalne solidarnosti.