BiH
0

Sindikat PPDIVUT-a BiH o Prijedlogu zakona o kontroli privatizacije

FENA
Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT BIH) smatra da zakon o kontroli privatizacije mora obavezno sadržavati reviziju privatizacije banaka i osiguravajućih društava.

O tome je PPDIVUT BiH upoznao i Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH gdje je iznio svoje mišljenje o Prijedlogu zakona o kontroli privatizacije, koje je obrazložio stavom da se izostavljanjem revizije svjesno žele zaobići pojave otuđivanja društvene, odnosno državne imovine u finansijskom sektoru.

PPDIVUT-ov sindikat naglašava u saopćenju za javnost da je posebno zaniteresiran za zaštitu prava i interesa radnika stečenih po tzv. Markovićevom zakonu, "jer je 50 posto radnika kojima su po ovom zakonu pripale dionice u sastavu ovog sindikata", te da je začuđen da se moglo desiti da radnicima članovima ovog sindikata i ovome sindikatu nije omogućeno da daju svoje stavove i mišljene na prijedlog zakona o kontroli privatizacije".

U saopćenju stoji da "svima u ovoj zemlji je poznato ko su bili osnivači banaka i da je ogroman državni kapital ranijih preduzeća, odnosno privrednih društava, dijelom ili većinski, upravo bio u bankama koje su u bescijenje prodate".

Ako se želi, smatra Sindikat, u ovoj formi donositi zakon, onda se treba izvršiti revizija svih oblika pretvorbe društvene, odnosno državne imovine u privatnu, a ne samo nekih. Tako bi se, zaključuje, zakonom tretirala cjelokupnost tog procesa bez ostavljanja mogućnosti zloupotreba i u postupku i u samoj reviziji.

Zato revizija privatizacije privrednih društava nije moguća bez revizije privatizacije banaka i osiguravajućih kuća, pa se postavlja pitanje: kako je moguće da se namjerno u sadašnjoj Vladi FBiH ne poštuje ranije donesen zaključak u oba doma parlamenta FBiH, istina ranijeg saziva, kojim se tražilo od Vlade FBiH da obavezno utvrdi jedinstven prijedlog zakona kojim bi se, osim u privrednim društvima, izvršila obavezno i revizija privatizacije banaka i osiguravajućih društava, stav je Sindikata PPDIVUT-a BiH. Nadalje navodi da je upravo raznim transakcijama i prije donošenja Zakona o privatizaciji kapital (udjeli) u bankama pretvoren u privatno vlasništvo. Upozorava da se ovim transakcijama Vlada FBiH mora početi ozbiljno baviti, jer, ukoliko ta obaveza ne bude regulirana zakonom, bit će legalizirane milionske pljačke.

Na kraju, Sindikat predlaže da se radničke dionice samo evidentiraju a da se izvrši revizija provedene privatizacije po Zakonu o privatizaciji čija je primjena počela 1997. godine, jer su se, smatra, upravo tu desile velike nepravilnosti. Posebno ukazuje na neophodnost ugrađivanja revizije dokapitalizacije, kojom je omogućeno umanjivanje, odnosno otuđivanje državnog kapitala.

Ako se sagledaju propusti u privatizaciji, potpuno je jasno da je Vlada FBiH, iz sebi poznatih razloga, predlažući ovakav, nepotpun i necjelovit proces revizije privatizacije, imala namjeru da izostavljanjem iz zakona obaveze revizije banaka, osiguravajućih kuća i dokapitalizacije, zaobiđe pljačku koja se desila upravo prodajom banaka, osiguravajućih kuća i dokapitalizacijom, navedeno je u saopćenju.