BiH
188

Sindikat pozvao radnike u FBiH da obustave rad i dođu ispred Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Predstavnici Sindikata u Parlamentu FBiH (Feđa Krvavac/Foto: Klix.ba)
Predstavnici Sindikata u Parlamentu FBiH (Feđa Krvavac/Foto: Klix.ba)
Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, danas je u obraćanju delegatima Doma naroda FBiH kazao kako je žalosno da delegate koji se pozivaju na prava građana štiti policija kako bi mogli narušavati njihova prava.

Sindikat je, kazao je on, pokušao objasniti vlasti u FBiH kako 15.000 ljudi koji se trenutno nalaze ispred zgrade Parlamenta FBiH više vole ovu državu od njih koji svoju ljubav visoko naplaćuju.

Istakao je da je već zabilježen jedan nasrtaj policajca na demonstrante, te da je blokirana glavna ulica u Sarajevu, ali i zaprijetio kako ne može sa preciznošću reći šta se može očekivati ukoliko Dom naroda usvoji Prijedlog zakona o radu.

"Ne možemo govoriti šta će se sve izdešavati, tu će odluku donijeti Dom naroda koji se nalazi ispred, a ne unutar zgrade Federalnog parlamenta", kazao je Šatorović te dodao kako je sindikat na sinoćnjem sastanku ponudio anekse koje su predstavnici vlasti odbili jer im je cilj bio samo da ruše radnička prava.

"Kako će dalje teći situacija ne znam. Mogu vam reći da se u 15 sati demonstracijama priključuje još radnika koji će blokirati institucije FBiH", kazao je Šatorović.

Sindikat je na kraju poručio vlastima da prave uštede na političkim strankama, a ne na radnicima.

Nakon obraćanja delegatima, Šatorović je izašao iz zgrade parlamenta te pozvao sve radnike u FBiH na obustavu rada i pridruživanje protestima u Sarajevu.