BiH
3

Sindikat ponovo odbio budžet i ekonomsku politiku RS-a

FENA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Savez sindikata Republike Srpske (RS) ni u subotu nije podržao ekonomsku politiku i budžet RS-a za narednu godinu.

Predsjednica entitetskog sindikata Ranka Mišić ponovila je, nakon završnih javnih rasprava o ova dva ključna dokumenta, da je osnovna primjedba jer budžet i ekonomska politika ne definiraju poziciju radnika koji se finansiraju iz budžeta, odnosno nije predviđeno vraćanje preostalih pet posto, od ranije za 10 posto umanjenog iznosa plaća.

"Stav sindikata je isti. Nismo dali podršku ni ekonomskoj politici, ni budžetu i naveli smo razloge za to", rekla je Mišić i dodala da se od prvog stava sindikalaca do danas ništa nije promijenilo.

Na današnjoj završnoj raspravi u Vladi RS-a, kako je navela, ništa nikome nije obećano, niti novo rečeno.

Potvrdila je da se nastavljaju razgovori sindikalaca budžetskih korisnika i predstavnika Vlade o zahtjevima za vraćanje plaća, ali i o ostalim pitanjima koji su važni za radnike u RS-u.

"I zadovoljstvo poslodavaca prema budžetu i ekonomskoj politici daje nam za pravo da predstavnici granskih sindikata već ovih dana krenu u pregovore o povećanju plaća za radnike u realnom sektoru", naglasila je Mišić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ministar finansija Zoran Tegeltija je potvrdio da žali što nisu postigli saglasnost sa Savezom sindikata samo o plaćama budžetskih korisnika za 2014.

"Spremni smo da, nakon prvog kvartala analiziramo sve pokazatelje za to", dodao je Tegeltija.

Tvrdi da je utisak da je ove godine postignut dosad najveći stepen saglasnosti predstavnika Vlade i socijalanih partnera, te da će se određene primjedbe još razmatrati.

Najavio je da će Vlada RS-a danas utvrditi prijedloge budžeta i ekonomske politike te ih po hitnom postupku uputiti u skupštinsku proceduru.

"Naše je očekivanje da budžet i ekonomska politika budu usvojeni zaključno s 9. decembrom, imajući u vidu obaveze koje imaju sva tri budžeta u BiH, ako želimo da četvrta tranša za 2013. Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bude na raspolaganju do kraja decembra ove godine", naveo je resorni ministar.