BiH
48

Sindikat od Vlade KS traži dodatak od 10 posto za nastavnike koji rade s djecom s posebnim potrebama

Piše: S. H.
Pregovori sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja te srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture u Kantonu Sarajevo s predstavnicima Vlade KS o potpisivanju novog kolektivnog ugovora počet će uskoro. Jedan od zahtjeva prosvjetnih radnika bit će i povećanje dodatka na 10 posto, te ugovaranje prava na dodatak u visini 0,5 do 5 posto za nastavnike koji obrazuju učenike s teškoćama u redovnim školama.

Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo, sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, te srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture u KS održali su jučer sastanak u okviru priprema za potpisivanje kolektivnih ugovora za uposlenike predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

U svojstvu Pregovaračkog tima Vlade KS sastanku su prisustvovali premijer Elmedin Konaković, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Amela Dautbegović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Mirvad Kurić i ministar pravde i uprave Mario Nenadić. U ime sindikata sastanaku su prisustvovali njihovi predsjednici Faruk Bešlić i Saudin Sivro sa saradnicima.

Predstavnici sindikata su tom prilikom članovima Vlade predali prijedlog Protokola za vođenje pregovora kojim će se, između ostalog, definisati rokovi za početak, trajanje i konačno potpisivanje kolektivnih ugovora.

Potpisivanje Protokola o vođenju pregovora najavljeno je za narednu sedmicu, a tačan datum će biti utvrđen u ponedjeljak.

"Vlada KS nam je dala garancije da će ispuniti naše zahtjeve. Pored toga, naši zahtjevi su usmjereni i za bolji standard prosvjetnih radnika koji rade s učenicima s teškoćama kroz povećanje dodatka na 10 posto, te ugovaranje prava na dodatak u visini od 0,5 do 5 posto za nastavnike koji obrazuju učenike s teškoćama u redovnim školama. Vlada KS je jučer načelno pristala i da se s ciljem stimulisanja nataliteta i zaštite žena i materinstva u kolektivni ugovor ugradi pravo prosvjetnim radnicama s trećim i svakim sljedećim djetetom, blizancima i djecom s teškim invaliditetom, na punu plaću tokom korištenja tog prava, koje je definisano odredbama Zakona o radu FBiH", istakao je u razgovoru za Klix.ba Saudin Sivro u ime Sindikata.

Podsjećamo da je Zakonom o radu koji je donesen u augustu ove godine propisana obaveza usklađivanja kolektivnih ugovora u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. U protivnom prestaje njihova primjena.