BiH
90

Sindikat obrazovanja traži da se riješe problemi s psima lutalicama u KS

Klix.ba
Jučer je u blizini vrtića "Biseri" čopor pasa lutalica napao uposlenicu JU "Djeca Sarajeva" nakon čega je ona primljena na KCUS zbog rana od ugriza. S tim u vezi oglasio se i Sindikat obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Oni su svim nadležnim institucijama i tijelima u KS uputili zahtjev za osiguranje minimuma uvjeta rada u javnim ustanovama predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja i odgoja na području Kantona Sarajevo

"Naglašavamo da je ovo, nažalost, već četvrti put u zadnjih nekoliko mjeseci da na području Kantona Sarajevo psi lutalice napadaju prosvjetne radnike prilikom dolaska na posao te da isti zbog napada i ugriza pasa lutalica imaju dalekosežne psiho-fizičke posljedice na svoj život i zdravlje.

Prije gotovo četiri mjeseca smo svim nadležnim i (ne) nadležnim državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama i organizacijama uputili zahtjev za hitno rješavanje problema pasa lutalica (dopis u prilogu), a sigurnosna situacija po navedenom pitanju se od tada nije bitnije promjenila, odnosno životi, zdravlje, sloboda i sigurnost djece, učenika i prosvjetnih radnika je još uvijek svakodnevno ugrožena.

S tim u vezi, a u skladu sa zakonom, obraćamo Vam se da, kao poslodavac, odmah osigurate minimum uslova rada u javnim ustanovama predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja i odgoja na području Kantona Sarajevo.

Ukoliko se bezbjednosna situacija u Kantonu Sarajevo uskoro vidno ne poboljša, na način da se prosvjetnim radnicima prilikom dolaska na posao i odlaska sa posla, ne osigura sigurnost i sloboda kretanja, Sindikat će poduzeti mjere zaštite zdravlja i života svoga članstva kroz djelimičnu ili potpunu obustavu rada u svim ustanovama/školama na području Kantona Sarajevo u kojima je ugrožena sloboda kretanja, život i zdravlje učesnika u odgojno-obrazovnom procesu", naovodi se u saopćenju.