BiH
0

Sindikat: Mjere Vlade RS nedovoljne da spriječe kolaps zdravstvenog sistema

FENA
Sjedište Vlade RS
Sjedište Vlade RS
Mjere za zdravstveni sektor, koje su planirane u ekonomskoj politici RS-a za 2015. godinu, potpuno su pogrešne, površne i ne mogu doprinijeti bilo kakvom poboljšanju sadašnjeg teškog stanja, smatra Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu RS.

Tvrde da Vlada RS nema pripremljene politike i potrebnu snagu i volju da uspješno provede bilo kakve reforme u ovoj, za sve građane RS, posebno važnoj oblasti.

"Odgovorno tvrdimo da planirane mjere ekonomske politike i planirana budžetska sredstva namijenjena zdravstvu nisu dovoljna da spriječe opšti kolaps zdravstvenog sistema u 2015. godini", saopćeno je danas iz ovog sindikata.

Na osnovu provedenih stručnih analiza postojećeg stanja u javnim zdravstvenim ustanovama, Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu je mišljenja da je potrebno hitno provesti ozbiljne reforme i konačno uvesti red u ovoj oblasti.

Potrebno je i donijeti potpuno novu regulativu u oblasti zdravstvenog osiguranja (novi zakon o zdravstvenom osiguranju i Fondu zdravstvenog osiguranja RS), kao i potpuno novo zdravstveno zakonodavstvo (novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, zakon o ljekarskoj i sestrinskoj djelatnosti, kao i druge zakone, uključujući i zakon o pravima pacijenata).

Reformom je potrebno hitno odvojiti funkcije zdravstvne regulative i finasiranja zdravstvenih usluga od funkcija pružanja zdravstvenih usluga i onemogućiti postojeće zloupotrebe u ovoj oblasti.

Smatraju da je javne zdravstvene ustanove potrebno približiti načinu i modelu poslovanja privrednih društava, na način da se konačno, javno i transparentno u okviru svake pojedinačne cijene zdravstvene usluge utvrdi i cijena rada zdravstvenih radnika.

Potrebno je, naglašavaju, hitno ukinuti nametnutni Zakon o platama u javnim zdravstvenim ustanovama i omogućiti zaključivanje odgovarajućih kolektivnih ugovora u ovoj oblasti.

Iz Unije skreću pažnju javnosti i socijalnim partnerima da, kako tvrde, Savez sindikata RS-a i njegova predsjednica Ranka Mišić, nemaju legitimitet da u pregovorima s vlastima predstavljaju ili zastupaju interese radnika u zdravstvu.