BiH
0

Sindikat Mittal Steel Zenica nezadovoljan odlukom Arbitražne komisije

FENA
Predsjednik Arbitražne komisije u sporu povodom Sporazuma o utvrđivanju broja radnih mjesta i izvršilaca na poslovima koji se ne smiju napuštati u vrijeme generalnog štrajka u Mittal Steel Zenica, najavljenog za 10. septembar, prof. dr. Sulejman Muhamedagić objavio je danas odluku o angažovanju 702 izvršioca.

Prijedlog Sindikata bio je da na 143 radna mjesta bude angažovano 348 izvršilaca, dok je poslovodstvo predložilo 409 radnih mjesta sa 813 izvršilaca.

"Odluka predstavlja udar na radničko pravo da obustavom rada izraze svoje nezadovoljstvo položajem u preduzeću. Ovim je nastavljen čudan trend kojeg u posljednje vrijeme prema radnicima Mittal Steel Zenica donose sudski organi, a podsjetiću da je Sud na prijedlog poslovodstva za predsjednika Arbitražne komisije imenovao Muhamedagića", izjavio je Islam Imamović, predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica.

Nakon što poslovdostvo kompanije sutra odredi radna mjesta koja se ne mogu napuštati u vrijeme generalnog štrajka, Sindikat će na istu adresu dostaviti svoju Odluku o organizovanju generalnog štrajka.

"Sada će nastupiti period mirenja, a generalnom štrajku u koji ćemo stupiti 13. septembra od 7.00 sati, prethodit će trodnevne trosatne obustave rada", kazao je Imamović.

Odlukom Arbitražne komisije poslovodstvu je dozvoljeno da u vrijeme generalnog štrajka vrši otpremu gotove robe prema ranije potpisanim Ugovorima o prodaji i potvrđenim kupcima, s čime se Sindikat ne slaže i što će prema najavama njegovih čelnika, pokušati osporiti.