BiH
1

Sindikat Komosa najavljuje radikalnije korake

FENA
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Generalni štrajk radnika komunalnog poduzeća Komos traje već dvadeseti dan, a ako se do srijede ništa ne riješi, sindikalisti najavljuju radikalnije poteze.

"Danas smo imali sastanak s upravom Komosa na kojem su ponuđena dva rješenja i trenutno, u vezi tih rješenja, imamo konsultacije s nadležnima u Mostaru. Dali smo im rok do srijede, 5. februara, jer u srijedu imamo sjednicu kantonalnog sindikalnog odbora na kojoj će sudjelovati i federalni sindikalni predstavnik. Ako do srijede ne bude rješenja, idemo s radikalnijim mjerama", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata Komosa Emir Džubur.

O kakvim je tačno mjerama riječ, Džubur nije želio govoriti, već je samo kazao kako će sve odluke u vezi toga prepustiti štrajkačkom te kantonalnom sindikalnom odboru.

Osim generalnog štrajka djelatnika Komosa, više od deset dana traje i blokada gradske deponije Uborak zbog čega se smeće ne vozi s mostarskih ulica.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio je u četvrtak, 30. januara Javnom pravobraniteljstvu Grada Mostara dopis u kojem zahtijeva pokretanje hitne procedure za donošenje privremene mjere deblokade deponije Uborak. Kako saznaje Fena, Javno pravobraniteljstvo Grada Mostara tokom dana će u pisanoj formi odgovoriti na gradonačelnikov zahtjev.