BiH
30

Sindikat kantonalnih državnih službenika tužio Vladu KS i premijera Konakovića

Piše: S. H.
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu podnio je tužbu protiv Vlade KS i premijera Konakovića zbog nepoštivanja procedure o isplati dospjelih potraživanja i obaveza KS za državne službenike po osnovi raznih tužbi, a prema redoslijedu dospijeća prijava.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo u budžetu je predviđeno 3.000.000 KM, predviđenih za isplatu dospjelih potraživanja i obaveza Kantona Sarajevo prema zaposlenicima, između ostalog i članovima Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu.

Iako u skladu sa Zakonom o izvršenom postupku, potraživanja dospijevaju po redu podnešenih zahtjeva i donesenih zaključaka o dozvoli izvršenja, te kako su banke evidentirale spisak nastalih potraživanja po redoslijedu pristizanja, tako se i naplata trebala vršiti po rasporedu dospjelih potraživanja kod nadležnih banaka, odnosno sada kod Union banke kod koje se trenutno nalazi i račun Kantona Sarajevo.

"Uprkos postojanju redosljeda po vremenu pristizanja i prijedloga za naplatu sa računa Kantona Sarajevo, premijer KS Elmedin Konaković, te ostali prijavljeni iz ove krivične prijave su donijeli zaključak Vlade Kantona Sarajevo 22.10.2015. godine kojim je odobren i objavljen poziv zaposlenim u institucijama Kantona Sarajevo, a tako i podnosiocima ove prijave na zaključenje Ugovora o vansudskoj nagodbi za izvršenje novčanih potraživanja koja su dosuđena pravomoćnom sudskom odlukom do 31.12.2010. godine", ističu iz Sindikata kantonalnih državnih službenika.

Predstavnici sindikata su tražili od Vlade i premijera da im objasne kome i koliko sredstava je isplaćeno po ovom pozivu od ukupne sume 3.000.000, 00 KM i koliko sredstava je otišlo radnicima, tj. državnim službenicima i namještenicima, a koliko je isplaćeno na advokatske troškove.

"Nama je jasno da su predviđena sredstva za isplatu svih uposlenika koji su tužili nedovoljna, ali je nedopustivo da se krši procedura i da se ne isplaćuje po redoslijedu dospijeća tužbi. Zbog toga smo se i odlučili za tužbu protiv Vlade KS i premijera", kazao je za Klix.ba Elvis Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

On naglašava da su prijavljeni samo grupi privilegovanih osoba i advokata isplatili neutvrđene iznose i nanijeli štetu drugim podnositeljima prijava da se na zakonit izvrše sudske odluke.

"Ovim radnjama čelnici Vlade Kantona Sarajevo su onemogućili sudske odluke jer su nezakonito izmjenili redosljed naplate sudskih potraživanja po dospjelim obavezama i nenamjenski isplatili troškove advokata u cjelokupnom odnosu po njihovom troškovniku, a ne parcijalno po svakom troškovniku pojedinog člana podnosioca prijave. Pored navedenih nezakonitih radnji postoji još nepravilnosti u djelovanju Vlade Kantona Sarajevo po ovom pitanju, pa je sasvim izvjesno da će njihov nerad dobiti sudski epilog na Općinskom sudu u Sarajevu, a oštećeni radnici će napokon doći do svojih potraživanja, ako se bude poštovao zakon kao i sudske odluke", istakli su iz Sindikata.