Pokret Dosta!
0

"Sindikat je izdao radnike ove zemlje"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predstavnici pokreta Dosta! na press konferenciji simbolično održanoj pred zgradom Sindikata BiH pozvali su sve građane na velike proteste 1. maja te kazali kako su predstavnici Sindikata BiH organizirajući "ikebana proteste" širom BiH "izdali radnike i sve koji su složno željeli pokazati snagu i volju."

"Svjesno su i namjerno odlučili praviti ikebana-proteste u pet gradova Bosne i Hercegovine, jer to odgovara onima sa kojima su sjedili prije nekoliko dana za istim stolom i dogovarali još jednu kolektivnu pljačku naroda", kazali su iz pokreta Dosta!, dodajući kako je prvobitna ruta protestnog marša koja je ispred RTV Doma trebala ići prema zgradi Parlamenta BiH promijenjena. Nova ruta ići će ispred RTV Doma prema zgradi Energoinvesta na Stupu. Ruta je promijenjena i kako bi se izbjegla moguća zloupotreba protesta.

"Zbog iskrene namjere da se borimo za dostojanstvo običnog čovjeka i želje da gradimo BiH, a uzimajući u obzir nagomilani bijes građana uzrokovan kriminalnim rukovodstvom vlade Mustafe Mujezinovića, pokret Dosta! se odlučio promijeniti rutu marša. Na ovaj način namjeravamo onemogućiti sve one snage koje su spremne da izazivanjem nasilja i opšteg haosa ostvare svoje morbidne političke ciljeve", pojasnili su iz pokreta Dosta! te dodali kako marš završavaju "ispred nekadašnjeg privrednog giganta Bosne i Hercegovine, masovne grobnice radničke perspektive, a zbog svih radnika koji su pokradeni, prevareni i opljačkani".

Press konferenciju održali su ispred Sindikata kako bi poručili da je ta zgrada postala "tamnica radnika čije ključeve drži tamničar poslije tamničara, predsjednik lažnog sindikata Ismet Bajramović i njegovi saučesnici u zločinu protiv radničke klase ove zemlje":

"Dok Sindikat potpisuje ugovor sa đavolom, mi im poručujemo da će im se svako izgovoreno i napisano slovo odbiti o glavu. U zemlji od pola miliona nezaposlenih, u kojoj samo rijetki imaju privilegiju da dobiju stalan posao i stabilna primanja, Sindikat umjesto da se bavi pravim problemima i bori za prava radnika, na neprimjeren način obilježava 1. maj organizirajući koncert u Domu mladih."

Aktivisti pokreta Dosta! pozvali su sve koji namjeravaju prisustvovati veliki protestima 1. maja da budu mirni i dostojanstveni, ali glasni i jasni.