BiH
0

Sindikat i poslodavci podržavaju donošenje novog zakona o sigurnosti na radu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalna vlada na posljednjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu kojim se utvrđuje prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i radnika u vezi s provođenjem i poboljšanjem sigurnosti i zdravlja na radu.

U Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i Udruženju poslodavca FBiH (UPFBiH) su za Fenu kazali da podržavaju donošenje tog zakona, s obzirom na to da je na snazi preuzeti zakon iz 1990. godine, koji je u praksi vrlo teško provodiv.

"Na izradi teksta ovog zakona se radi već jako dugo i Sindikat je u tome učestvovao zajedno s druga dva socijalna partnera. Cijenimo da smo uspjeli postići visoki nivo saglasnosti o većini rješenja. Naravno, nikad ne možemo postići punu saglasnost u vezi sa svim pitanjima, jer su nam i interesi različiti", kazali su Feni u SSSBiH.

Za Sindikat je od izuzetne važnosti što su u novi zakon ugrađene odredbe o obaveznom učešću predstavnika radnika, odnosno sindikata u rješavanju pitanja vezanih za sigurnost i zdravlje na radu, kao i odredbe o obaveznoj procjeni rizika za sva radna mjesta kod poslodavca, te o obaveznosti donošenja akta o procjeni rizika kod svakog poslodavca.

U Udruženju poslodavca FBiH su kazali da je potrebno donijeti novi zakon koji treba da štiti radnike, ali i poslodavce. Stav poslodavaca je da resorno ministarstvo u ovom kontekstu treba da osigura sredstva za provođenje socijalne politike i da to ne bude samo deklarativno, jer firme nisu socijalne ustanove.

U vezi sa zakonskom odredbom koja se odnosi na to da je poslodavac dužan naći drugo radno mjesto ako se utvrdi da radnik nije u mogućnosti obavljati prethodno ugovorene poslove, poslodavci će predložiti da se dopuni tekstom „ ukoliko za to postoji mogućnost u firmi“. Također, očekuju da se preciznije definiraju određene kategorije u vezi s procjenom rizika na radnom mjestu, te smatraju nepotrebnim formiranje odbora za zaštitu zdravlja na nivou Federacije BiH.

Novim zakonskim aktom, kako je obrazloženo iz Vlade FBiH, utvrđuje se i sistem pravila čijom primjenom se postiže sprječavanje povreda na radu, profesionalnih i drugih oboljenja u vezi s radom, kao i zaštita radne okoline.

U obrazloženju se dodaje da je Zakon o zaštiti na radu donesen 1990. i da ga je u sklopu reforme radnog zakonodavstva bilo neophodno osavremeniti i uskladiti s nastalim promjenama.

Prije slanja u Federalni parlament, Vlada će Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu uputiti Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH.