BiH
2

Sindikat GRAS-a najavljuje štrajk i krivične prijave

FENA
S ciljem zaštite interesa radnika GRAS-a i zakonitog funkcioniranja javnog prijevoza putnika na području KS-a, Predsjedništvo Sindikata komunalne privrede i Vijeće uposlenika KJKP GRAS zaključilo je da će, ukoliko do 16. septembra ne budu poništena, kako kažu, nezakonita rješenja Ministarstva saobraćaja KS-a o privremenoj registraciji pet kantonalnih linija Centrotransu, pokrenuti krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba te organizovati proteste radnika i korisnika usluge GRAS-a za njihovu smjenu.

Iako su spremni da po dogovoru sa sastanka nadležnih organa preduzeća učestvuju u konsultacijama s premijerom KS-a oko prevazilaženja aktuelnih problema, smatraju da je Vlada KS-a pored ingorisanja obaveza po zaključcima tematske sjednice Skupštine KS-a iz 2011. i upozorenja Konkurencijskog Vijeća BiH iz aprila 2012. direktno suodgovorna prevashodno zbog donošenja zaključaka o nezakonitoj dodjeli autobuskih linija izvan zakonskih okvira i izvan svoje nadležnosti.

Predsjedništvo sindikata je također zaključilo da će, ukoliko do 14. septembra ne bude obustavljen inspekcijski nadzor kojim je, smatraju, za GRAS iscenirana i predviđena zabrana prijevoza na pet linija koje su dodijeljene Centrotransu, pokrenuti krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba te organizovati proteste radnika i korisnika usluge GRAS-a za njihovu smjenu.

Po njihovom mišljenju, za nezakonito funkcionisanje javnog prijevoza putnika i protežiranje interesnih i profitabilnih lobija te pristrano postupanje naročito je odgovorno selektivno i pristrano postupanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove po prijavama GRAS-a i Centrotransa.

"Zaposlenici GRAS-a će se energično suprostaviti i preduzeli sve zakonske mjere na zaštiti svojih interesa uključujući i direktno sprečavanje saobraćanja nezakonitih linija i obustave GRAS-ovih linija", saopćeno je iz Predsjedništva Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS.