BiH
0

Sindikat Granične policije BiH uputio pismo ministru Ahmetoviću

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Sindikat Granične policije BiH uputio je danas pismo ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću u kojem je zatražio njegov maksimalni angažman "kako se ne bi ostvarile projekcije Ministarstva finansija i trezora BiH za dalje smanjenje osnovice za obračun plaća i naknada, koja je ionako nezakonito smanjena na sadašnji iznos".

Ukoliko bi se realizovala zamisao Ministarstva finansija i trezora BiH, kao resornog organa nadležnog za projektovanje budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza došlo bi do daljeg urušavanja socijalno ekonomskog statusa uposlenih, a posebno policijskih službenika Granične policije BiH koji su jedan od prvih i osnovnih segmenata u sistemu punjenja državnog budžeta od indirektnih poreza.

Ukoliko bi se realizovalo najavljeno smanjenje osnovice od pet posto, onda bi plaće zaposlenih u institucijama BiH realno bile manje za 31 posto u odnosu na njihov iznos koji bi se trebao utvrditi u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, s obzirom na to da bi osnovica za obračun plaća i naknada u 2012. trebala i morala da bude 678,30 KM, te da to bude početna osnova za eventualno smanjenje, poručili su iz Sindikata Granične policije.

Poslodavac, umjesto da se u cijelosti pridržava odredbi Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, generiše nezakonito postupanje i na taj način dovodi u pitanje cjelokupan sistem finansiranja i funkcioniranja institucija BiH, a posebno iz razloga što je izvjesno da će Sud BiH u cijelosti prihvatiti tužbe zaposlenih koje su podnijete zbog nezakonito obračunate osnovice za 2010. i 2011. godinu, gdje će se potraživanja mjeriti desetinama miliona KM, navodi Sindikat u pismu.

Sindikat Granične policije, kako se navodi u pismu, raspolaže saznanjima da nadležni iz Ministarstva finansija i trezora BiH insistiraju da se osnovica za obračun plaća i naknada u 2012. godini smanji na 475,69 KM za što nema nijedan relevantan argument zasnovan na važećim propisima, a što je u poplavi svakodnevnih poskupljenja troškova života jednostavno neopravdano i neprihvatljivo.

Došli smo do podataka da je Ministarstvo finansija i trezora BiH iniciralo proceduru hitne izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH s predlogom da se postotak za obračun osnovice sa sadašnjih 85 posto smanji na mizernih 50 posto.

U prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH planirano je da Vijeće ministara BiH utvrđuje osnovicu za obračun plaće, što bi bio direktan uticaj na socijalno ekonomski položaj policijskih službenika, ali i svih zoposlenih u institucijama BiH, navodi se u pismu upućenom ministru Ahmetoviću.

Sindikat Granične policije je u saradnji sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u proteklih pola godine provodio intenzivne aktivnosti u skladu s važećim propisima i Statutom sindikata, te je od Vijeća ministara BiH tražio da se u cijelosti pridržava odredbi Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, ujedno predlažući da Vijeće ministara primi predstavnike ova dva sindikata da bi se raspravila sporna pitanja vezana za utvrđivanje osnovice za obračun plaća i naknada za 2012. u skladu sa zakonom. Međutim, poslodavac se u cijelosti oglušio na zahtjeve, potpuno je ignorirao naša nastojanja te je najavio dodatno smanjenje plaća i naknada, istakao je Sindikat.