Najavljuju tužbu
4

Sindikat: Džombić je pokazao elementarno nepoznavanje zakona

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Unija sindikata budžetskih i fondovskih korisnika u Savezu sindikata RS-a poručila je danas predsjedniku Vlade RS-a Aleksandru Džombiću da je svojim izjavama, koje se odnose na današnji najavljeni jednosatni protest u Doboju i štrajk upozorenja, pokazao elementarno nepoznavanje Zakona o štrajku i Zakona o javnom okupljanju u RS-u.

Vjeruju da silni savjetnici u Vladi RS-a, koji godinama troše 10 miliona KM, nisu ni pročitali ova dva zakona, jer da jesu, navode sindikalci u saopćenju, rekli bi Vladi RS-a da je kao poslodavac bila dužna da prije četiri godine donese akt o minimumu procesa rada, odnosno 60 dana nakon stupanja na snagu spomenutog zakona.

"Zato će Unija sindikata budžetskih i fondovskih korisnika tužiti Vladu RS-a kao poslodavca za kršenje odredba ovog zakona", naglašava se u saopćenju.

Ističu da Vlada ne može utvrditi minimum procesa rada, a da prije toga ne dobije mišljenje reprezentativnog sindikata u RS-u.

Oni su odbacili kao netačne Džombićeve informacije da bi na današnjem protestu članova ovih sindikata u Doboju mogli da učestvuju i neke druge kategorije stanovništva, ističući da ih nisu ni pozivali.

Naglašavaju i da je tom izjavom entitetski premijer prekršio Konvenciju MOR-a o slobodama sindikalnog organiziranja i djelovanja i time svjesno vrši pritisak i zastrašivanje sindikalnog članstva i rukovodstva, što ne prihvataju i danas će pozvati na najradikalnije oblike sindikalne borbe u skladu sa zakonom.

Za danas je u Doboju najavljen prvi regionalni protest zaposlenih u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, državnoj upravi i pravosuđu, nezadovoljnih zbog smanjenja plaća u narednoj godini za deset posto.

S ovog jednosatnog skupa još jednom će uputiti upozorenje Vladi RS-a da neće prihvatiti smanjenje plaća i da će se svim zakonskim sredstvima boriti za očuvanje stečenih prava.

Sindikati budžetskih korisnika RS-a najavili su regionalni štrajk zaposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i upravi, zatim, i u Bijeljini, 28.decembra.

Zaposleni u obrazovanju mogli bi pribjeći još jednom vidu sindikalne borbe za prava radnika, da ne zaključe ocjene u prvom polugodištu.

Ukoliko ove metode sindikalne borbe ne daju rezultate, zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, 21.januara 2013. godine neće početi nastavu. U štrajku će im se pridružiti i članovi sindikata radnika unutrašnjih poslova, uprave i pravosuđa, rekao je ranije predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić.

S druge strane, premijer RS-a Aleksandar Džombić rekao je jučer da je zadužio resorne ministre da revidiraju ili, gdje ih nema, usvoje uredbe o minimalnim uvjetima rada za vrijeme štrajka.

Džombić tvrdi da je minimum procesa rada zakonska obaveza te da će se o tome sutra izjasniti i Vlada i uputiti taj dokument na razmatranje i sindikalcima, jer radnici, kaže, moraju da znaju koje su njihove i obaveze za vrijeme štrajka.

"Bitno je da se definiraju minimalni uvjeti rada u eventulanom štrajku koji je najavljen za 21. januar 2013. da bi bili zaštićeni opći interesi građana te javna uprava mogla da funkcionira i pruža usluge građanima i privrednicima", kazao je entitetski premijer.