BiH
14

Sindikat do daljnjeg neće učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća, u pripremi tužba protiv Vlade FBiH

Piše: N. N.
Savez samostalnih sindikata FBiH do daljnjeg neće učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, a u pripremi je i tužba protiv Vlade FBiH.

Savez samostalnih sindikata BiH donio je odluku o neučestvovanju u daljnjem radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH nakon odluke Vlade FBiH da se iz Registra udruženja FBiH briše Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Savez samostalnih sindikata odluku je donio na sjednici Predsjedništva Glavnog odbora SSS BiH održanoj 18. maja 2016. godine, a predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović zadužen je da o ovoj odluci obavijesti Kolegij Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH.

U SSS BiH smatraju da je ovom odlukom Vlada FBiH grubo prekršila odredbe Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 87 koja govori o slobodi udruživanja radnika.

SSS BiH traži od Vlade FBiH da hitno stavi van snage Rješenje o oglašavanju ništavnim rješenja kojim je rješenje o osnivanju Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH stavljeno van snage.

Također, SSS BiH neće učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH dok ne otpočnu pregovori o granskim kolektivnim ugovorima te da sva rješenja o reprezentativnosti sindikata ostanu na snazi.

U međuvremenu, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH priprema tužbu protiv Vlade FBiH.