Borba za radnička prava
0

Sindikat budžetskih korisnika u RS-u zaprijetio generalnim štrajkom

FENA
Predstavnici Unije sindikata budžetskih korisnika u RS-u najavili su danas nastavak sindikalne borbe za radnička prava, uključujući i generalni štrajk.

Danas su se u Banjoj Luci sastali i s predsjednikom Vlade RS-a Aleksandrom Džombićem tražeći da se poveća cijena rada s 100 na 110 maraka, kako bi se time amortizirao udar nakon što je usvojeno smanjenje plaća budžetskih korisnika u RS-u u 2013..

Međutim, na sastanku nisu prihvatili prijedlog Vlade da se o ovome razgovora tek za šest mjeseci te su upozorili da se nastavlja borba za radnička prava svim sindikalnim sredstvima, uključujući i generalni štrajk.

Poslanici vladajuće većine u Skupštini RS-a su, 5.decembra, po hitnom postupku, usvojili zakone kojima će plaće zaposlenim u upravi, policiji, kulturi, prosvjeti, tužilaštvu, sudskoj policiji, te ustanovama socijalne zaštite i kazneno-popravnim ustanovama biti umanjenje za još 10 posto u 2013.godini.

Sindikati budžetskih i fondovskih korisnika u RS izrazili su nezadovoljstvo ovim odlukama i narednu godinu najavili kao „punu protesta, štrajkova i blokada“.

Najavljeno smanjenje plaća obuhvatit će oko 40 hiljada radnika u RS-u.

Prethodno je danas premijer Aleksandar Džombić rekao da ne postoji mogućnost da Vlada promijeni stavove u vezi s umanjenjem plaća budžetskim korisnicima od 10 posto, jer je Narodna skupština usvojila i Ekonomsku politiku i Budžet za narednu godinu.

Vlada je, kaže, tražila razumijevanje sindikalnih organizacija u potrebi da se uštede sredstva i na materijalnim troškovima, ali i na platama budžetskih korisnika, kako bi se kreirali programi za socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Tražili smo od njih razumijevanje i očekujem da će ga biti, jer ovakav Budžet i Ekonomska politika garantuju zadržavanje socijalne i fiskalne stabilnosti, ustvrdio je entitetski premijer.