Kanton Sarajevo
0

Sindikat budžetskih korisnika nezadovoljan budžetom

FENA
Koordinacija sindikata budžetskih korisnika Kantona Sarajevo izrazila je danas nezadovoljstvo načinom na koji je Vlada KS-a usvojila Prijedlog budžeta za 2010., rečeno je danas na pres-konferenciji.

Konferenciju u vezi s usvajanjem budžeta KS-a organizirali su Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, Kantonalni odbor Sarajevo; Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor KS-a; Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacija sindikalnih organizacija u KS-u te Sindikat policije KS-a.

Istaknuli su mnoge probleme u vezi s Prijedlogom budžeta koji je upućen u skupštinsku proceduru, među njima najveći je što u budžetu nije osigurana nijedna marka za edukaciju profesora i nastavnika, za takmičenje učenika, za bolju sigurnost u KS-u itd.

"Vlada je isključila socijalnog partnera prilikom usvajanja Prijedloga budžeta. Mi koji doprinosimo u budžet treba da učestvujemo u njegovom raspoređivanju", kazao je uime Koordinacije sindikata Faruk Bešlić.

Ranije su još upozoravali Vladu da zajednički sa sindikatima treba da se donosi budžet. Pozivali su ih i na sastanke na koje nisu dobili odgovore.

Prisutni su upozorili da su samo zahvaljujući medijima znali šta se dešavalo u Vladi te da drugačije ne bi bili uopće upoznati.

Uputili su zahtjev za obraćanje Skupštini KS-a u okviru rasprave u vezi s usvajanjem budžeta KS-a.

Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, kazao je da ne žele ići na radikalne mjere koje bi dovele do zatvaranja 67 osnovnih škola i 20 obdaništa u KS-u.

Već sada razmišljaju da zaustave takmičenja za 40.000 učenika, jer je za to predviđeno oko 14.000 KM.

Pozvali su premijera KS-a Besima Mehmedića da počne raditi po zakonu tj. da razgovara sa sindikatima i da poštuje kolektivne ugovore.

Novinarima se obratio i predsjednik Sindikata policije KS-a Nedžib Đozo, i kazao je da policija neće dozvoliti da sigurnost građana dođe u pitanje, ali da je upravo to i opravdanje Vladi da im smanjuje budžetska izdvajanja.

"Nezvanično sam saznao da su ovim prijedlogom budžeta za 50 posto smanjena izdvajanja za policiju", dodao je Đozo.

Danas je upozoreno da budžetom nije ni predviđeno izdvajanje ni za jednu novu premijeru u pozorištu te da će biti osigurane samo plaće umjetničkim radnicima, što je sramotno, kažu, budući da upravo kulturna dešavanja u Sarajevu čine ovaj grad prepoznatljivim, a ne njegovi političari.

Sarajevski kanton ima 10.700 zaposlenih koji primaju plaću iz budžeta Kantona.