22.11.2011. u 13:55

Sindikat budžetskih korisnika KS: Plate su nam manje od prosječnih

Sindikati budžetskih korisnika Kantona Sarajevo (KS) iskazali su nezadovoljstvo zbog utvrđivanja nacrta budžeta KS-a za 2012. godinu bez usaglašavanja sa sindikatom o utvrđivanju cijene rada za 2012. godinu.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
- - - - -
"Vlada iz godine u godinu ne poštuje socijalni dijalog u vezi s utvrđivanjem cijene rada za narednu godinu prije usvajanja nacrta budžeta“, istakao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Faruk Bešlić u ime Koordinacije sindikata budžetskih korisnika KS-a.

On je naglasio da je prosječna plaća budžetskih korisnika niža od prosječne plaće Kantona Sarajevo, dok je u svim drugim kantonima prosječna plaća budžetskih korisnika veća od prosječne plaće kantona.

"Prosječna plaća u KS-u u augustu je bila 1.004 KM, a naše se prosječne plaće kreću od 850 do 890 KM“, kazao je Bešlić.

Po njegovim riječima, neprihvatljiv je utvrđeni nacrt budžeta o kojem nije obavljen razgovor sa sindikatima.

"Iskoristit ćemo sve zakonom dozvoljene mjere da ostvarimo svoja prava, što podrazumijeva organizovanje protestnih okupljanja, štrajkova", kazao je Bešlić.

Koordinacija insistira da se s Vladom KS-a otvori dijalog o unapređenju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenika koji primaju plaću iz budžeta KS-a.

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a, kako kaže predsjednik Saudin Sivro, podržava stavove Koordinacije sindikata i nezadovoljni su ignorantskim odnosom Vlade KS-a.

"Vlada nas svjesno tjera u nešto što mi ne želimo, a to je da putem sudova, štrajkova i protesta tražimo svoja prava i ignoriše sve sporazume, svoje odluke, kolektivne ugovore i zakone“, dodao je Sivro navodeći, među ostalim, da je plaća prosvjetnog radnika u prosjeku od 840 do 850 KM u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Ono što zabrinjava Sindikat policije KS-a, po riječima predsjednika Nedžiba Đoze, jeste da se budžet Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a donosi u uskim krugovima i bez konsultacija s onima na koje se odnosi.

"Stavka plaće i naknade troškova zaposlenih je bila 48 miliona i 800 hiljada KM, a sada su planirani u iznosu 48 miliona i 300 hiljada, što znači umanjenje za nekih 500 hiljada KM“, istakao je Đozo.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, kako je dodao Đozo, također je utvrđen na čudan način, bez znanja uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. On je dodao da Sindikat raspolaže nezvaničnim informacijama da se 90 posto uposlenika Ministarstva ne slaže s predloženim zakonom.

Sindikati budžetskih korisnika predstavljaju oko 10.800 zaposlenika.
(FENA)
Tagovi: budžet


Komentari na članak - Ukupno: 57
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

Sindikat džabojeda
fuj

 

Arduana ne poštuje nikakav dijalog

Svi komentari
 

Kad prosvjetni radnici traze nesto vise od 800KM sto dobivaju kao buđetski korisnici ,a to je najmanje od svih onda su fuj, neradnici itd,vjerovatno bi mi svi trebali uzeti iz škola svoju djecu ,ne... Pročitaj više

 

Kako ih nije stid da traže veće plate. Majko mila užasa. Ovo sve treba u privatni sektor zaposliti, ove bestidnike i nezadovoljnike. Klošari. F.ujjjjj

 

Dajte svi otkate, radit cemo mi umjesto vas, za jos 20% manje plate nego vase sadasnje :)
A i vecina nas je 100% sposobnija od sviju vas.

 

PROSVJETNI RADNICI SU U DOBROJ MJERI ODGOVORNI ZA OVO SVE ŠTO NAM IZLAZI IZ ŠKOLA, IMA IH ZAVRŠILI SREDNJU ŠKOLU TABLICU MNOŽENJA NEZNAJU, O PISMENOSTI I DA NE GOVORIMO.
DJETE U OSNOVNOJ ŠKOLI NAUČI... Pročitaj više

 

Tvoj komentar pokazuje da si ti vjerovatno izbačen iz škole pa patološki mrziš sve što je vezano za nju, nastavnike najviše jer su oni pismeni a ti nisi. Jesam, ja sam profesor i kad sam se prijavio... Pročitaj više

 

Kako vas nije stid išta tražiti? Dovoljno je da ste budžetski korisnici a možete od mita živjeti i bez plate.

 

Samo malo da pojasnim i objasnim a vjerujte da je to tako. Radim ko prof u srednjoj skoli. Prije toga sam radio u drzavnoj sluzbi i kod privatnika tako da znam cijeniti posao. Medjutim, ljudi grijese kad... Pročitaj više

 

NAPOMENA: Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja.
Ovdje očito neki ne znaju ni čitati "a za to su zasigurno krivi njihovi profesori".

 

@hardy

je.bo ti ja ma.ter onu prosvjetnu jesi čuo

tvoj tekst niđe veze sa vezom nema osim da nam je dao do znanja da si ti prosvjetni kadar

gov.n.aru jedan

 

i šta onda? i onako se vlast prema podanicima ponaša kao loš privatnik. Ko neće da radi za 600 pa onda za 500 noga!!! Onda bi njima ostalo da mogu podići sa 4500 na 6500. Da li bi tada onim što nisu... Pročitaj više

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE