22.11.2011. u 13:55

Sindikat budžetskih korisnika KS: Plate su nam manje od prosječnih

Sindikati budžetskih korisnika Kantona Sarajevo (KS) iskazali su nezadovoljstvo zbog utvrđivanja nacrta budžeta KS-a za 2012. godinu bez usaglašavanja sa sindikatom o utvrđivanju cijene rada za 2012. godinu.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
- - - - -
"Vlada iz godine u godinu ne poštuje socijalni dijalog u vezi s utvrđivanjem cijene rada za narednu godinu prije usvajanja nacrta budžeta“, istakao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Faruk Bešlić u ime Koordinacije sindikata budžetskih korisnika KS-a.

On je naglasio da je prosječna plaća budžetskih korisnika niža od prosječne plaće Kantona Sarajevo, dok je u svim drugim kantonima prosječna plaća budžetskih korisnika veća od prosječne plaće kantona.

"Prosječna plaća u KS-u u augustu je bila 1.004 KM, a naše se prosječne plaće kreću od 850 do 890 KM“, kazao je Bešlić.

Po njegovim riječima, neprihvatljiv je utvrđeni nacrt budžeta o kojem nije obavljen razgovor sa sindikatima.

"Iskoristit ćemo sve zakonom dozvoljene mjere da ostvarimo svoja prava, što podrazumijeva organizovanje protestnih okupljanja, štrajkova", kazao je Bešlić.

Koordinacija insistira da se s Vladom KS-a otvori dijalog o unapređenju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenika koji primaju plaću iz budžeta KS-a.

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a, kako kaže predsjednik Saudin Sivro, podržava stavove Koordinacije sindikata i nezadovoljni su ignorantskim odnosom Vlade KS-a.

"Vlada nas svjesno tjera u nešto što mi ne želimo, a to je da putem sudova, štrajkova i protesta tražimo svoja prava i ignoriše sve sporazume, svoje odluke, kolektivne ugovore i zakone“, dodao je Sivro navodeći, među ostalim, da je plaća prosvjetnog radnika u prosjeku od 840 do 850 KM u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Ono što zabrinjava Sindikat policije KS-a, po riječima predsjednika Nedžiba Đoze, jeste da se budžet Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a donosi u uskim krugovima i bez konsultacija s onima na koje se odnosi.

"Stavka plaće i naknade troškova zaposlenih je bila 48 miliona i 800 hiljada KM, a sada su planirani u iznosu 48 miliona i 300 hiljada, što znači umanjenje za nekih 500 hiljada KM“, istakao je Đozo.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, kako je dodao Đozo, također je utvrđen na čudan način, bez znanja uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. On je dodao da Sindikat raspolaže nezvaničnim informacijama da se 90 posto uposlenika Ministarstva ne slaže s predloženim zakonom.

Sindikati budžetskih korisnika predstavljaju oko 10.800 zaposlenika.
(FENA)
Tagovi: budžet


Komentari na članak - Ukupno: 57
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
sahbaz
Sindikat džabojeda
fuj
Aldino
Arduana ne poštuje nikakav dijalog
Svi komentari
fuj fuj
Kad prosvjetni radnici traze nesto vise od 800KM sto dobivaju kao buđetski korisnici ,a to je najmanje od svih onda su fuj, neradnici itd,vjerovatno bi mi svi trebali uzeti iz škola svoju djecu ,ne trabaju im ni škole ni učitelji, mi smo svi dovoljno pametni da ih sve naučimo...a kad parlamentarci koji dođu ili ne dođu jednom mjesecno na svoj posao i pokupe za to 4000 KM pa jos na toj jednoj sjednici sebi izglasaju još vise, niko ne komentira da su fuj , neradnici i da ih treba spaliti,,,stvarno ste svi fuj
F.UJJJ
Kako ih nije stid da traže veće plate. Majko mila užasa. Ovo sve treba u privatni sektor zaposliti, ove bestidnike i nezadovoljnike. Klošari. F.ujjjjj
Komentator
Dajte svi otkate, radit cemo mi umjesto vas, za jos 20% manje plate nego vase sadasnje :)
A i vecina nas je 100% sposobnija od sviju vas.
sarajlija
PROSVJETNI RADNICI SU U DOBROJ MJERI ODGOVORNI ZA OVO SVE ŠTO NAM IZLAZI IZ ŠKOLA, IMA IH ZAVRŠILI SREDNJU ŠKOLU TABLICU MNOŽENJA NEZNAJU, O PISMENOSTI I DA NE GOVORIMO.
DJETE U OSNOVNOJ ŠKOLI NAUČI VIŠE OD RODITELJA, JOŠ ŠTO JE NAJGORE SVAKI RODITELJ JE OBRAZOVANIJI SA SREDNJOM ŠKOLOM OD PROSVJETNOG RADNIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI.
@ares.kane
Tvoj komentar pokazuje da si ti vjerovatno izbačen iz škole pa patološki mrziš sve što je vezano za nju, nastavnike najviše jer su oni pismeni a ti nisi. Jesam, ja sam profesor i kad sam se prijavio na konkurs za sadašnji posao bio sam jedini pa mi nije trebala nikakva štela. Posao sam dobio jer sam dakle završio fakultet. Šta si ti uradio u životu i šta si naučio osim da mrziš i psuješ? Nama ovakvima koji radimo sa takvima je plata i dvostruko veće od ove koju imamo mala. A ti crkni nosajući gajbe u pivari i nastavi da spominješ moju m.ajku možda ti bude lakše
Hamdo
Kako vas nije stid išta tražiti? Dovoljno je da ste budžetski korisnici a možete od mita živjeti i bez plate.
ELF
Samo malo da pojasnim i objasnim a vjerujte da je to tako. Radim ko prof u srednjoj skoli. Prije toga sam radio u drzavnoj sluzbi i kod privatnika tako da znam cijeniti posao. Medjutim, ljudi grijese kad kazu da prosvjetari imaju 3 mjeseca ljeti i da je njima dobro. Kada meni neko takvo nesto kaze ja mu odgovorim da ako hoce rado cu se mjenjati sa njim. Vjerujte da niko ne bi pristao da radi u prosvjeti u danasnjim uslovima. Pa roditelji ne mogu da svoje jedno djete vaspitaju a nama u razredu po 30 ucenika. Svi pametuju ali bujrum, dodjite na cas pa onda vidite sta je nastava. Bogom se kunem da je najtezi posao koji sam radio ovaj u prosvjeti. Naravno da razumijem ljude koji rade kod privatnika. ali to nisu krivi prosvjetari nego drustvo koje dozvoljava da privatnici rade to sto rade. Mi, prosvjetari samo trazimo malo dostojanstva. Pa trazite ga i Vi. Pozdrav svim iskrenim komentarima. Svaka cast PROFFESORu na dva perfektna komentara
ccccccc
NAPOMENA: Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja.
Ovdje očito neki ne znaju ni čitati "a za to su zasigurno krivi njihovi profesori".
ares.kane
@hardy

je.bo ti ja ma.ter onu prosvjetnu jesi čuo

tvoj tekst niđe veze sa vezom nema osim da nam je dao do znanja da si ti prosvjetni kadar

gov.n.aru jedan
@hardy
i šta onda? i onako se vlast prema podanicima ponaša kao loš privatnik. Ko neće da radi za 600 pa onda za 500 noga!!! Onda bi njima ostalo da mogu podići sa 4500 na 6500. Da li bi tada onim što nisu na budžetu bilo bolje? Da li bi voljeli da vam dijete uči neko ko ima plaću 350km? Zaista ne razumijem taj bijes. Kažete ima stručnih na birou, pa jednog profesora možete zaminjeniti drugim profesorom pa će onda ovaj prvi biti na birou i šta dobijamo? Onda svi policajci koji neće da rade za 350 noga, pa doktori, misliš da bi došao red na njih? Nikad! U svakoj normalnoj pa i nenormalnoj državi prosvjetni radnik je budžetski korisnik ili bi trebalo privatizirati i srednje škole pa onda plaćaj djetetu školovanje djetetu 5000-10000km godišnje a svi profesori će raditi kod privatnika i ti ćeš biti sretan a raspust će i dalje biti u julu i avgustu. ugodan život svim nebudžetskim korisnicima kojima je loše jer su nastavnici na budžetu i ono pojedoše sve što vi zaradite. Vlast je super! Neka ih još
prikaži više komentara

Ko je odgovoran za to što je Zemaljski muzej i dalje zatvoren?

FACEBOOK PREPORUKE