BiH
0

Sindikat BiH: Ove godine ne slavimo, već obilježavamo 1. maj

FENA
Savez samostalnih sindikata BiH i ove godine obilježit će Međunarodni praznik rada, 1. maj, centralnom manifestacijom u Sarajevu, ali bez ikakvih uranaka i organiziranih proslova, jer nije vrijeme za slavlje, saopćeno je danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata BiH u Sarajevu.

Ključni događaji, u sklopu obilježavanja ovog radničkog praznika, bit će svečana sjednica Glavnog odbora, koja će biti održana u Domu mladih i protestna šetnja od Doma Sindikata BiH do zgrade federalne Vlade i zgrade institucija BiH.

  • Ove godine za nas će 1. maj biti nešto drugačiji, proba za proteste, jer nemamo više razloga da šutimo, kazala je uime Organizacionog odbora predsjednica Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH Ferdija Kojčić.

Dok bude trajala protestna šetnja delegacija Saveza samostalnih sindikata, kako je danas najavljeno, odat će počast istinskim borcima za radnička prava Đuri Đaković i Mići Sokoloviću ispred njihovih spomenika.

Također Sindikat je pripremio i Prvomajski proglas u kojem se, kako je kazao predsjednik Sindikata metalaca BiH i član Organiozacionog odbora za obilježavanje 1. maja Ismet Bajramović, konstatira kako vlast u BiH u protekloj godini nije ništa učinila za radnike, te opisuju grupe koje napadaju Sindikat, a među kojima su nacionalisti, kriminalci, političari i oni koji su raznim malverzacijama došli do preduzeća i fabrika.

Očekuje se da će ove godine sjednici Glavnog odbora i obilježavanju 1. maja u Sarajevu, zbog izuzetno teške socijalne situacije u zemlji, prisustvovati 300 ključnih sindikalnih aktivista iz cijele BiH.

U sklopu obilježavanja ovog radničkog praznika, 30. aprila i 1. maja na lokalitetu ispred Gradske tržnice i Doma sindikata BiH također će biti postavljeni štandovi na kojima će sekcija mladih Sindikata BiH djeliti propagandni sindikalni materijal i na kojima će biti postavljene kutije za humanitarnu akciju pod nazivom „Pomozimo poslanicima državnog paralamenta“.

Kako ističu u Sindikatu riječe je o skupljanju pomoći poslanicima u iznosu od 0,05 feninga „ zbog nemogućnosti da prežive od sadašnjih primanja“., a koja će im biti dostavljena nakon prvomajskih praznika.