BiH
4

Sindikalisti Polihema pozlilo tokom radničkih protesta u Tuzli

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Dugogodišnjem borcu za radnička prava, predstavniku Sindikata Polihema, Sakibu Kopiću, danas je pozlilo ispred Kantonalnog suda u Tuzlu gdje su se obespravljeni radnici, kao i svake srijede, okupili na mirnim protestima.

Kopić je u nekoliko navrata padao na asfalt, drugi radnici su mu predlagali da odmah krene ka UKC Tuzla, ali je on to odbijao. Međutim, njegovo zdravstveno stanje se nije popravilo, a na kraju su mu ljekari iz Doma zdravlja ukazali pomoć u sanitetskom vozilu ispred Kantonalnog suda.

"Nisam htio da idem na UKC Tuzla. Međutim, nisam se osjećao dobro, a moje kolege su potom pozvale Hitnu pomoć. Imao sam nizak pritisak i nakon ukazane pomoći sada se osjećam dobro“, kaže Sakib Kopić.

Nekoliko stotina radnika i danas su po ko zna koji put ponovoli svoje zahtjeve i tražili od pravosudnih institucija da započete poslove napokon privedu kraju.

Sindikalni predstavnici navode kako su povedene aktivnosti na formiranju nezavisnog sindikata „Solidarnost“ koji bi okupio sve obespravljene radnike.

Peticiju za formiranje takvog sindikata potpisalo je blizu 700 radnika s područja Tuzlanskog kantona. Nakon dvosatnih mirnih protesta radnici s područja Tuzlanskog kantona napustili su plato ispred zgrada pravosudnik institucija, a novo okupljanje zakazano je za narednu srijedu.