BiH
194

Sindikalci žele Svetlanu Cenić, učesnici Plenuma Edina Osmanbegovića za premijera TK

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kolegij Skupštine TK još sutra će prihvatiti prijedloge građana za mandatara nove ekspertne vlade Tuzlanskog kantona.

Podsjetimo kako su svoje prijedloge najprije dostavili iz Facebook grupe Udar, odnosno Mehmed Širanović otac osnivača grupe Aldin Širanović koji je u pismenoj formi dostavio imena Edina Osmanbegovića, Saliha Delića i Mirsada Merdića, dok je Udruženje poljoprivrednika za novog premijera predložilo Midhata Glavića.

Udruženje nezaposlenih TK, prema nezvaničnim informacijama, Kolegiju Skupštine TK predložit će Bahriju Umihanića, dok se još uvijek čekaju prijedlozi sindikalnih organizacija i Plenuma građanki i građana TK.

Na posljednjoj, subotnjoj sjednici Plenuna TK, diskutovalo se o prijedlozima za novog mandatara, a među pobrojanim imenima bili su Edin Osmanbegović, Izudin Kešetović i Izudin Kapetanović. Međutim, Plenum nije zauzeo zvaničan stav, osim što su ponovili kako od Kolegija Skupštine očekuju da će u saradnji sa njima pronaći adekvatno rješenje do 1. marta.

Ipak, danas je jedan od učesnika Plenuma i inicijator demonstracija 5. februara Almir Arnaut – Beli u razgovoru s novinarima rekao kako za mandatara predlaže Edina Osmanbegovića, profesora elektrotehnike, nestranačku i nekompromitovanu ličnost.

Još ranije predstavnik radnika Polihema Sakib Kopić rekao je kako dio radnika za premijersku poziciju u Tuzlanskom kantonu nominuju Svetlanu Cenić. Kopić je i danas ponovio kako radnici žele da Cenićeva bude prva premijerka Tuzlanskog kantona u njegovoj historiji.

Inače, protesti obespravljenih radnika ponovo su zakazani za srijedu u 9 sati ispred Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda, a na posljednjem Plenumu pozvani su građani da se okupe u što većem broju i da pruže podršku radnicima u njihovim opravdanim i legitimnim zahtjevima.